Karlovarské letiště dostane novou plochu za 30 milionů

Karlovy Vary – Mezinárodní letiště v Karlových Varech bude mít novou odbavovací plochu. Stavbu za 30 milionů platí Karlovarský kraj, který do aeroportu v posledních sedmi letech vložil už stovky milionů. Krajská rada novou investici prosadila s tím, že letiště bude mít díky nové ploše větší kapacitu. Podle opozice je to ale zbytečné, do malé karlovarské aglomerace nikdy nebude létat tolik spojů, kolik si kraj představuje.

Karlovarské letiště je takřka zbrusu nové. Kraj postupně nechal prodloužit přistávací dráhu, aby na aeroportu mohla přistávat větší letadla, potom postavil nový terminál a nyní staví novou odbavovací plochu. Velikost té stávající omezovala využití letiště, které zatím odbavuje dvě linky denně.

Nová plocha možnosti aeroportu výrazně zvýší. „Umožní nám odbavovat současně čtyři letadla typu Boeing 737 nebo Airbus 321 a tím uspokojit poptávku leteckých společností, které chtějí létat do Karlových Varů ve specifických časech vyhovujících jim a jejich klientům,“ upřesnil obchodní a marketingový ředitel letiště Radek Zábranský.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Od investic do přistávací dráhy a odbavovací haly se ale stavba plochy liší. Na předchozí akce dostal kraj evropské peníze, které je ze dvou třetin pokryly. Tentokrát si musel vzít bankovní úvěr. „Máme záruku, protože je letiště pravidelně v zisku pět šest milionů ročně. Jako kraj jsme poskytli letišti ručení,“ poukázal hejtman Josef Novotný.

Do Karlových Varů lze přímo doletět z Ruska, cestující odjinud musí přestupovat v Praze. Rekonstrukce letiště má přilákat přímé spoje z velkých nadregionálních letišť. Dosavadní jednání o linkách z Mnichova, Frankfurtu nad Mohanem nebo z Vídně však zatím nebyla úspěšná. I proto se do rekonstrukce obula část krajské opozice. Obrovské investice jsou podle ní zcela zbytečné a peníze měly jít jinam. „Stovky milionů, které se v letišti utopily a ještě se utopí, se nemohou nikdy vrátit. Je to malá aglomerace,“ poukázal zastupitel Jiří Kotek.