Ostrava může být brzy městem seniorů a bezdomovců

Ostrava - Odborníci představili vedení města neradostnou vizi: V Ostravě bude za deset let žít více seniorů než mladých lidí - ti většinou odcházejí do Prahy. Strarší lidé ale už brzy se svými důchody nedosáhnou na nájemní bydlení. Navíc se ve městě zvyšuje kriminalita i počet bezdomovců. Město zatím neví, jak bude tyto problémy řešit.

V Ostravě nyní žije 15 procent seniorů. Za devět let to bude o dalších pět procent více. Někteří z nich mají už teď problém zaplatit svůj byt. Město zatím neví, kam důchodce umístí. „Tito lidé budou mít problém žít v tomto relativně drahém městě,“ tvrdí sociolog a analytik Lubor Hruška. „Oblast sociálního bydlení je jedním z nejtěžších problémů, budeme se s ním muset vypořádat, a to jak ve vztahu k vyloučeným lokalitám, tak stárnoucímu obyvatelstvu,“ prohlásil náměstek primátora města Ostravy Martin Štěpánek.

Na to, aby se stavěly levné byty pro seniory, ale není podle náměstka primátora Jiřího Srby dost peněz. Zatímco seniorů přibývá, mladí lidé se naopak z Ostravy stěhují pryč. Za prací a lepšími životními podmínkami stále častěji odcházejí do Prahy. „Jsou to lidé ve věku 25 až 35 let s vyšším vzděláním a jsou to třeba i bohatší páry,“ upřesňuje analytik Lubor Hruška.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Kromě nedostatku levnějšího, takzvaného sociálního bydlení, musí Ostrava řešit také problém s rostoucí kriminalitou. „Zvýšený výskyt kriminality je výrazný kolem Stodolní ulice, jedná se hlavně o výtržnictví. Další specifické oblasti jsou třeba na Dubině,“ říká Lubor Hruška. Vedení města chce v těchto lokalitách posílit hlídky městské policie a instalovat kamerový systém. Ostravu ale netrápí jen stárnoucí populace a zvyšující se kriminalita. Žije zde taky stále více bezdomovců. A podle analýzy jich bude přibývat i v dalších letech.