Měsíční výluka postihne trať Praha–Beroun

Praha – Na jedné z nejvytíženějších tratí v Česku, která vede z Prahy do Berouna, začne v pondělí výluka. Potrvá téměř měsíc – do pátku 5. srpna. Nejvýraznější vliv bude mít na provoz regionálních vlaků a rychlíků Praha–Zdice–České Budějovice. Cestující se musí připravit na náhradní autobusovou dopravu nebo úplné zrušení některých spojů v části trasy. Plzeňské rychlíky budou sice jezdit v celé trase, ale podle trochu pozměněných jízdních řádů. Dva spoje budou navíc vedeny odklonem.

Trať z Prahy přes Karlštejn do Berouna je ve špatném stavu. Shodují se na tom cestující, dopravci i Správa železniční dopravní cesty, která chce dráhu během výluky dostat z nejhoršího. Otevřena bude vždy jenom jedna ze dvou kolejí. Protože je na dráze intenzivní osobní i nákladní doprava, bude provoz řady vlaků omezen.

Rychlíky na lince Praha–Plzeň pojedou z Prahy-hlavního nádraží většinou o osm minut dříve (místo v celou hodinu a deset minut pojedou už dvě minuty po celé), v opačném směru přijedou o 13 minut později. Rychlíky, které z Prahy obvykle odjíždějí v 6:10 a 7:10, pojedou o čtvrt hodiny dříve, protože je ČD odkloní na druhou trať, která vede z Prahy do Berouna přes Loděnici.

Všechny rychlíky linky Praha–Zdice–České Budějovice budou z Prahy až do Březnice nahrazeny autobusovou dopravou. Na jejich trase je i další výluka, autobusy objedou obě omezení.

V jiné časové poloze pojede část osobních vlaků (linka PID S7). Z pražského hlavního nádraží na Beroun, resp. Radotín budou některé spoje odjíždět o osm minut dříve než obvykle (sedm a 37 minut po celé místo ve čtvrt a ve tři čtvrtě), jízdní doba do Berouna bude delší. Až do Berouna ale pojedou osobní vlaky jenom jednou za hodinu, jindy budou končit už v Radotíně. Z Berouna potom pojedou regionální vlaky na Prahu obvykle deset minut po celé hodině. Zcela zrušen a nahrazen autobusem bude jeden ranní spoj z Prahy do Dobřichovic.

Výluka na hlavní trati bude mít vliv i na provoz na trati Zadní Třebaň–Liteň–Lochovice. Protože budou vlaky od Prahy a Berouna přijíždět v jiných časech než obvykle, změní se odjezdy návazných spojů. Kvůli bezproblematickému vedení odkloněných rychlíků přes Rudnou a Loděnici se změní jízdní řád regionálních vlaků i na této trati – tři spoje budou mezi Nučicemi nahrazeny autobusem, další dva vlaky zruší dráhy bez náhrady.