Ostrov na Labi v Poděbradech slouží po 40 letech opět veřejnosti

Poděbrady (Nymbursko) - Po více než 40 letech zpřístupnily Poděbrady ostrov na Labi mezi zdymadlem a vodní elektrárnou, který lidé najdou pod zámkem v centru města. Téměř půlstoletí bylo místo veřejnosti nepřístupné, nyní by se z něj mělo stát nejen rekreační místo, ale také lokalita pro společenské a kulturní akce. Poděbrady si ostrov pronajaly od Povodí Labe. Před otevřením bylo nutné vykácet suché a nebezpečné dřeviny. Zatím zde funguje například koutek pro děti, kde si mohou pohladit ovce a kozy. Na veřejném ohništi si mohou zájemci opéct i buřty.

„Chceme navázat na tradici, kdy ostrov působil k procházkám,“ uvedl starosta Poděbrad Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady). Ostrov je přístupný po lávce denně od 7:00 do 21:00, při kulturních akcích pak déle. Od října se otevírací doba zkrátí a bude platit od 8 do 20 hodin. Kromě vstupu na kulturní a společenské akce je ostrov otevřený zdarma.

Jednou z prvních akcí bude koncert Jaroslava Hutky

První dendrologický prořez, výstavba vyššího plotu a lepší přístupové cesty na ostrov přišly město na 250 000 korun. Dalších 400 000 korun Poděbrady investují do zpevněných mlatových cest, instalace dětských prvků a vybudování podia pro koncerty. Na rozvoj ostrova město získalo také dotaci 100 000 korun od automobilky TPCA. Vyroste zde i stage, jednou z prvních akcí bude koncert Jaroslava Hutky.

Ostrov sice nemá vlastní název, podle pamětníků se mu ale neoficiálně říkalo Havaj - ostrov lásky. Je dlouhý 445 metrů, v nejširším místě měří 56 metrů, v nejužším místě má jen 4 metry. Místo bylo původně součástí levého břehu Labe a sloužilo jako často zavodňovaná pastvina. V rámci regulace toku došlo nejprve k narovnání levého nábřeží a následně k výstavbě jezu. Stavitelé vyhloubili rejdiště pro lodě a navršili umělý ostrov, který rozděluje tok řeky na dva proudy. Vodní dílo včetně ostrova bylo zkolaudováno v roce 1925.

Po dobudování celého vodního díla podle významného architekta Antonína Engela byla větší část ostrova zpřístupněna veřejnosti jako parková plocha v době překotného rozvoje poděbradských lázní. Ostrovní park s lavičkami a osvětlením sloužil jako místo s panoramatickou vyhlídkou až do pozdních 60. let k zábavě a odpočinku místních i návštěvníků.

Poděbrady
Zdroj: ČT24