Polský Těšín zahájil prázdniny plážovým volejbalem

Slunce, písek a sportovní atmosféra. Takový byl začátek prázdnin v polském Těšíně. Přímo na náměstí se totiž konal turnaj v plážovém volejbale. Projekt prázdninových turnajů v plážovém volejbale, který začal v polském Těšíně, teď poputuje do dalších polských měst. Mezi jinými do Krakova, Bielska-Białej nebo Białegostoku a zakončí ho koncem srpna velké finále v Giżycku na Mazurech.

Vybudovat volejbalové kurty přímo na náměstí nebylo podle organizátora turnaje Marcina Strządala nijak jednoduché. „Přivezli nám sem ze slezské pískovny 430 tun písku tak, aby se z toho dala udělat dvě hřiště standartní velikosti,“ prozradil. Podle Zbigniewa Niżnikiewicze z Městského sportovního centra to byl nápad mladých lidí z Těšína, kteří s touto myšlenkou přišli už před třemi lety. „Teprve letos se ale podařilo pro celý projekt získat pomoc z evropských fondů. Myslím si, že občané města si celou akci opravdu oblíbili,“ řekl. Celkově se na umělé těšínské pláži odehrálo přesně 100 zápasů.

Marcin Strządal je spokojený především s návštěvností na zápasech. „Návštěvnost je opravdu velká. Na tribunách je skvělá atmosféra. Máme také hodně soutěží pro obyvatele. Zábava a sport, prostě šíření zdravého životního stylu,“ pochlubil se. Organizátoři spolupracovali i s českou stranou, konkrétně s pedagogickým centrem, které mělo na starosti dílny a volejbalová setkání s učiteli. Nepodařilo se jim ale přilákat sportovce z české strany. „Turnaj začal ve středu, to znamená ještě v průběhu školního roku a to je možná důvod, proč se nám nepodařilo přilákat družstva z druhé strany řeky,“ řekl jeden z organizatorů Marcin Strządala. Nicméně organizátoři by rádi i v zahraničí pomohli s přípravou podobných akcí. Hledají proto zapálené volejbalisty v Čechách. Rádi by totiž uspořádali podobné akce i v Českém Těšíně, Karviné nebo Ostravě.

Reportáž (zdroj: ČT24)

Polská verze      

Słońce, piasek i sportowa atmosfera – taki był początek wakacji w Cieszynie. Od ubiegłej środy do niedzieli na rynku miasta rozgrywano turnieje w siatkówce plażowej. Wybudować boisko prosto w centrum miasta w ogóle nie było proste. Na przygotowanie dwóch pełnoformatowych boisk przywieziono z kopalni na Ślązku około 430 tun piasku „Pomysł powstał u młodych ludzi w Cieszynie już 3 lata temu, w tym roku udało się dopiero zyskać pomoc ze środków unijnych dla całego projektu. Myślę, że impreza świetnie jest akceptowana przez społeczność naszego miasta,“ tak opisuje imprezę Zbigniew Niżnikiewicz z miejskiego centrum sportowego. W sumie na sztucznej cieszyńskiej plaży rozegrano prawie 100 meczy.

Według Marcina Strządala głównym pozytywnym aspektem turnieju jest hojna obecność widzów. „Frekwencja dopisuje na trybunach jest fajna atmosfera, mamy dużo konkursów dla mieszkańców, jest to stricte rekreacja, a więc zabawa ze sportem, krzewienie zdrowego stylu życia .“ Organizatorzy krzewili go także po drugiej stronie granicy. Współpracują z czeską organizacją CP w Czeskim Cieszynie, która jest odpowiedzialna za warsztaty i spotkania siatkarskie z nauczycielami. Niestety nie udało się zainteresować turniejem zawodników zza Olzy. Marcin Strządała jest zdania, że swoją rolę odegrał także termin zorganizowania całej akcji.

„Turniej rozpoczął się w środę, tj w zasadzie jeszcze w roku i szkolnym i być może dlatego nie udało nam się zachęcić drużyn z Zaolzia.“ Niemniej organizatorzy, jak twierdzą, bardzo chętnie pomogliby ze zorganizowaniem podobnych imprez także za granicą. Dlatego też organizatorzy szukają dalszych pasjonatów siatkówki również po czeskiej stronie, żeby zrobić coś podobnego czy w Czeskim Cieszynie, czy w Karwinie czy w Ostrawie. Projekt wakacyjnych turniejów siatkówki plażowej, który rozpoczął się w Cieszynie, powędruje dalej do kolejnych polskich miast, m.in. Krakowa, Bielska-Białej czy Białegostoku a zakończy się pod koniec sierpnia wielkim finałem w Giżycku na Mazurach. 

  • Plážový volejbal v Těšíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2699/269817.jpg
  • Plážový volejbal v Těšíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2699/269818.jpg
  • Plážový volejbal v Těšíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2699/269819.jpg