Lékaři z Hodonínska podezřelí z podvodů s recepty

Kyjov (Hodonínsko) – Policie podezírá několik lékařů z Hodonínska, že vydávali falešné recepty. Kyjovská nemocnice tvrdí, že ji tak připravily o více než sto tisíc korun. Na nepravé recepty upozornili pacienti, kteří zjistili, že jsou na jejich jména vykazována léčiva, která ve skutečnosti nepoužívali. Lékaři zřejmě na své pacienty bez jejich vědomí předepisovali léky ke škodě kyjovské nemocnice. Pojišťovna ministerstva vnitra a Všeobecná zdravotní pojišťovna si za rok 2010 vyčíslily celkovou škodu přes 700 000 korun.

Policisté se k případu zatím nechtějí vyjadřovat. „Zatím jej nelze vzhledem k jeho rozpracovanosti více komentovat,“ poznamenal policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle kyjovské nemocnice je možné, že je škoda, kterou údajné falešné recepty měly způsobit, podstatně vyšší než odhadovaných sto tisíc korun – může jít i o miliony.

Už v květnu na tiskové konferenci poukázal náměstek ředitele nemocnice Jindřich Pleva na čtyřmilionový meziroční nárůst výdajů za léky v prvním čtvrtletí. Loni za první kvartál vydala nemocnice 17 milionů korun, letos 21 milionů. „Čtyři miliony nárůst při stejných výkonech,“ upozornil náměstek Pleva.

Lékaři falšovali recepty (zdroj: ČT24)

Mluvčí nemocnice Tomáš Zdechovský podotkl, že poté, co případ vyšel najevo, nahlásila ho instituce svému zřizovateli, Jihomoravskému kraji, a začala ho probírat se zdravotními pojišťovnami. Dodal, že nemocnice intenzivně spolupracuje s policií.

Kyjovská nemocnice nedávno řešila další aféru. Dvakrát se stalo, že do služby přišel podnapilý lékař. Ředitel Josef Pejchl proto zavedl kontroly alkoholu na pracovišti a chystá i preventivní program proti syndromu vyhoření.