Kapličku v Suchém Dole si místní postaví za své

Hradec Králové - Přesně před rokem zničil požár poutní kapličku v Suchém Dole na Náchodsku. Na konci 19. století se u ní údajně třiadvacetkrát zjevila Panna Marie. Teď už se tam pracuje na nové kapli. Peníze na ni vybrali místní lidé mezi sebou a taky většina řemeslníků pracuje na stavbě v podstatě zadarmo. Do roka by tak mohla mít obec kapličku novou.

V těchto dnech starosta Suchého Dolu obhlíží, jak stavba kapličky pokračuje. Na to, co se tu stalo před rokem, ale stále nemůže zapomenout. 8. července 2010 zapálil kapličku žhář. „V půl dvanácté jsem šel do restaurace na oběd a ve dvanáct hodin jsem dostal zprávu, že hoří kaplička v Suchém Dole. Okamžitě jsem sedl do auta a jel tam. Když jsem přijel, už bylo po všem,“ vzpomíná na osudovou událost starosta Vítězslav Vítek. 

Místní ještě ten den vyhlásili veřejnou sbírku na novou kapličku. Pořádali benefiční koncerty, hasiči věnovali výtěžek z plesu. Do dneška se jim podařilo vybrat devět set padesát tisíc korun. Dřevo na stavbu daroval majitel lesa, ve kterém kaple stála. „Už moji předci k tomu místu měli velmi silný citový vztah a pomáhali, jak mohli,“ říká majitel lesa Robert Václav Ticháček. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Kapličku původně postavili nedaleko léčivého pramene v místě, kde se zdejší dívce údajně zjevovala Panna Marie. Ještě před válkou sem proto proudilo tolik lidí, že je muselo rozhánět četnictvo. „Toto místo se zapsalo do myslí všem lidem v okolí. Po loňském požáru kapličky tak přicházely dary od mnoha lidí i z hodně vzdálených míst,“ zdůrazňuje římskokatolický děkan z Police nad Metují Marian Lewicki. 

Novodobé, čtyřiadvacáté zjevení někteří dokonce našli i na fotografii z loňského požáru. Kouř tu v levém rohu vytváří siluetu postavy. Z místních tomu ale nikdo příliš nevěří. Hrubá stavba kapličky by měla vyrůst ještě letos. Vysvěcení a slavnostní otevření přijde na řadu příští rok.