Spor o kostelík vyřešil jeho dvojník

Hradec Králové - Smírem končí spor o dřevěný kostel mezi Hradcem Králové a východoslovenskou Haburou. Město svatostánek získalo již před druhou světovou válkou, ale Habura po řadě desetiletí požádala o jeho vydání. Hradec Králové kostelík sice nevrátil, ale dovolil původním vlastníkům postavit kopii. Dnes ji vysvětili. Výsledek práce šikovných rukou tak mohla ocenit široká veřejnost, která si repliku kostela nemohla vynachválit.

Oba kostelíky si jsou podobné jako vejce vejci. I když je dělí šest set kilometrů a asi pět set roků od doby vzniku. Slovenský kostelík je totiž přesnou replikou stavby, kterou v roce 1935 koupila radnice pro Hradec Králové. Když starosta obce Habura chtěl získat kostelík zpět, nepochodil. „Hradečtí to jednoznačně odmítli. My jsme to pochopili, protože jsme právní nárok neměli,“ přiznává starosta Habury Mikuláš Juščík.  

Věci však nabraly rychlý spád, když se o kostelík začali zajímat vlivní lidé - šéf významné finanční společnosti a bývalý československý ministr vnitra. Spojuje je nejen přátelství se starostou, ale též i to, že jsou čestnými občany Habury. „Je to taková velká radost, protože kolik kostelů v životě pomáháte postavit…,“ komentuje celou situaci bývalý ministr vnitra ČSFR Petr Čermák. „Je obdivuhodné, že se Habuřanům podařilo takovou repliku kostela postavit, a doufám, že je to motivace pro město Hradec, jak se ještě lépe postarat o originál tohoto kostelíka,“ oceňuje práci slovenských řemeslníků protopop pravoslavné církve v Hradci Králové Milan Augustyn. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Před třemi lety si Habuřané kostel svatého Mikuláše v Hradci Králové do posledního trámu změřili a zakreslili. Kostel postavený bez jediného hřebíku připomíná památku legionářů a využívá ho asi čtyři sta věřících pravoslavné církve ve městě. Před druhou světovou válkou se ze Slovenska do Čech stěhovalo šest podobných kostelů. Habuřanům nyní chybí dotvořit soubor ikon, ale to se jim podle starosty Juščíka do roka a do dne podaří.