U Dobronína se přes noc objevil nový kříž

Dobronín (Jihlavsko) - V noci na dnešek někdo postavil kříž na louce Budínka u obce Dobronín na Jihlavsku, který má připomínat německé oběti poválečného masakru. Památník se objevil v místě, kde stával dřevěný kříž. Ten však letos v březnu někdo znehodnotil a rozřezal. Informaci přinesl server iDnes.cz. Současný kříž, který na louce stojí, je železný a měří asi čtyři metry. Není jisté, kdo jej vyrobil, ale podle serveru připomíná nedávný návrh jednoho z místních občanů.

Kříž se nachází na místě, kde byly loni v srpnu nalezeny ostatky Němců ubitých v roce 1945. Někteří němečtí obyvatelé Dobronína si po konci druhé světové válce museli na této louce vykopat masový hrob. Následně je prý Češi ubili lopatami a zahrabali. Podle antropologů byla na louce Budínka zakopána těla nejméně 13 lidí. 

Dřevěný kříž připomínající tragédii stál na místě právě od loňského srpna. Letos v březnu jej však někdo zničil. Neznámý pachatel podřezal kříž přibližně v polovině výšky. Na části, která zůstala v zemi, byla nalezena samolepka s nápisem antifa.cz. Jen několik dní předtím se na kříži objevily dva protiněmecké vzkazy.