Rekonstrukce jičínských kasáren ohrožuje tamní umělce

Hradec Králové – Radnice v Jičíně připravuje zásadní přestavbu tamních kasáren. Část objektů bude zbourána a další část zrekonstruována. Tyto plány však přidělávají starosti tamním umělcům. Ti totiž rozsáhlý areál léta využívali jako zkušebny nebo ateliéry. Teď si budou muset hledat náhradní prostory. Protože je však vhodných míst ve městě málo, hrozí řadě z nich v krajním případě i ukončení činnosti.

Tam, kde kdysi bývalí vojáci, se už přibližně deset let scházejí umělci různých generací. Místnost si tady od města pronajala a zkušebnu vybudovala i začínající kapela. Skupina ale nedávno dostala od města dopis, že areál musí opustit. Ve stejné situaci jsou i další hudebníci, výtvarníci a divadelníci. „Hledali jsme ve městě náhradní prostory, ale většinou jsou u soukromníků a pro nás jsou tím pádem drahé,“ vysvětluje hudebník Tomáš Berný. „Málokdo nám může nabídnout prostory, které cenově zvládneme,“ dodává hudebník Matěj Čejchan. 

Poslední schůzka mezi zástupci radnice a umělců přinesla alespoň dočasné řešení. Radnice slíbila, že umělci mohou ještě nějakou dobu zůstat. Bourat se totiž bude postupně. „V současnosti je zde asi padesát subjektů. Předpokládá se, že asi polovina z nich bude moci ve stávajících prostorách do doby, než začnou demoliční práce, zatím zůstat,“ říká místostarosta Jičína Tomáš Frýba. „Pokud to půjde dobře, tak ve stávajících prostorách budeme moci zůstat ještě asi rok,“ zdůrazňuje Matěj Čejchan. 

V areálu bývalých kasáren by rozhodnutím radnice měly vzniknout bytové a rodinné domy. Město umělcům slibuje pomoc při hledání nového zázemí. Šance že by se podařilo najít náhradu pro všechny je minimální. „Těch náhradních prostor je ve městě velmi málo,“ přiznává Tomáš Frýba.

Demolici prvních objektů chce radnice zahájit v září.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)