Kraj se zbavuje škol, obce je odmítají převzít

Ostrava - Radnice v Příboru odmítla převzít do své správy tamní bývalou zvláštní školu. Moravskoslezský kraj, který ji dosud provozuje, chce, aby se postižení žáci postupně začlenili do běžných základních škol. Město ale tvrdí, že nemá peníze na provoz a v budovách ostatních škol nejsou volné prostory pro přestěhování tříd.

Bývalou zvláštní, dnes základní školu praktickou v Příboru navštěvovalo ještě v uplynulém školním roce třicet jedna žáků ve třech třídách. V září jich však nastoupí ještě o sedm méně. Demografický vývoj je podle kraje důvodem, proč město vyzval k převzetí školy. „Jednou z možností, jak celou věc řešit, je takzvaná skupinová integrace do základních škol, jejichž zřizovatelem jsou obce,“ uvádí vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Pavel Olšovský.

Příborská radnice ale nabídku na převzetí školy odmítla. Budovy městských základních škol nemají podle názoru radních dostatek kapacity pro přijetí dalších žáků a radnice ve svém rozpočtu nepočítá s úhradou nákladného provozu další školy. „Provozní náklady, které jsou realizovány, představují částku asi devět set tisíc korun, což by muselo následně hradit město,“ vysvětluje starosta Příboru Milan Strakoš. 

Základní škola praktická sídlí v budově města. Starosta Milan Strakoš tvrdí, že tlakem na převedení školy na město se kraj snaží zbavit odpovědnosti a finanční zátěže na úkor místní samosprávy. „Stejný postup krajští úředníci už uplatňují i u jiných městských budov, ve kterých sídlí krajské organizace. Platí to například u muzea nebo základní umělecké školy, kde máme nulový přínos z nájmů a ještě doplácíme na provoz,“ upozorňuje Milan Strakoš. „O věci budeme ještě jednat. V současné chvíli neznáme důvody, proč byl náš návrh městem Příbor zamítnut,“ reaguje Pavel Olšovský. 

Zatímco příborští zastupitelé jednohlasně odmítli převod školy na město, ve Studénce se rozhodli jinak. Bývalou zvláštní školu na ulici Tovární od kraje převezmou. „Jedná se většinou o žáky s trvalým pobytem ve Studénce. Pokud by se zřídila škola v jiném městě a oni by museli dojíždět, hrozilo by zvýšené záškoláctví,“ uzavírá místostarosta Studénky Milan Stiller. 

Studénka je prozatím jediným městem, u kterého kraj uspěl. Stejně jako v Příboru se brání převzít podobnou školu i bílovecká radnice. Tvrdí, že nemá volné třídy pro žáky se speciálními potřebami.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)