Němeček zatím vede krajské nemocnice zadarmo

Ostrava - Radní Moravskoslezského kraje stále nerozhodli, kolik peněz dostane Svatopluk Němeček a jeho čtyřčlenný tým za návrhy řešení situace v krajských nemocnicích. Podle hejtmana by měl každý dostat čistou mzdu ve výši šestnácti tisíc korun po dobu jednoho roku. Podmínkou ale je, že nemocnice musejí ušetřit 50 milionů korun.

Svatopluk Němeček řídí ostravskou fakultní nemocnici. Na začátku května ale souhlasil s nabídkou moravskoslezských radních, aby šéfoval i v dluzích se topících krajských nemocnicích. „Pětičlenný tým jezdí do nemocnic každý týden, komunikuje s lidmi a v podstatě nemocnicním určuje základní krátkodobou strategii,“ potvrdil Němeček. Zatím jeho tým pracuje zadarmo. Rada totiž stále neodsouhlasila částku, za kterou bude se svými lidmi pracovat. „Předpokládáme, že ohodnocení týmu bude činit zhruba dva miliony korun za rok, což představuje asi 16 tisíc na jednoho pracovníka měsíčně. Podmínkou ale je, aby v našich nemocnicích došlo k úspoře ve výši 50 milionů korun,“ uvedl krajský hejtman Jaroslav Palas.

„Pokládáme to za nehoráznou částku, která jenom ukazuje na neschopnost současného náměstka pro zdravotnictví pana Konečného a odbor zdravotnictví v čele s paní Tomanovou,“ nešetří kritikou předseda klubu zastupitelů Ivan Týle. Radní Moravskoslezského kraje už na začátku roku zaplatili téměř dva miliony korun za analýzu hospodaření krajských nemocnic týmu Norberta Schellonga. „Tato analýza navrhla kroky a Němečkova skupina má za úkol je realizovat,“ řekl hejtman Palas.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Němeček potvrdil, že analýzu určitě využije. První návrhy kroků v krajských nemocnicích by měl radním odevzdat do konce července. Ani v té době ale zřejmě on ani jeho kolegové nebudou vědět, za kolik peněz pro krajský úřad pracují. Radní o výši jejich odměny na příštím jednání - tedy 20. července - jednat nebudou.