Josef Velfl oživuje duch hornické Příbrami

Praha - Josef Velfl sice v dolech nefáral, k fenoménu hornictví má ale vybudovaný velmi silný vztah. Celý život bydlí v Příbrami a málokdo ovládá moderní dějiny tohoto města lépe než on. Jeho mnohostranné aktivity městu pomohly uchovat řadu památek, které připomínají slavnou hornickou minulost. Za to se mu dostalo veřejného ocenění.

Jako dítě památky navštěvoval a obdivoval, ale teď je pomáhá zachraňovat. Příbramské muzeum je jeho druhým domovem už třiatřicet let. Hned po státnicích sem nastoupil jako řadový historik, od roku 1994 největšímu hornickému muzeu v republice šéfuje. „Jednou z prvních věcí, na které jsem se podílel jako ředitel, byl převod objektů v areálu Ševčínského dolu a dolu Anna ze státního podniku Rudné doly Příbram na Hornické muzeum. Některé objekty byly v dobrém stavu, některé vyžadovaly opravu, takže jsem se tehdy poprvé vžil do role manažera,“ vzpomíná ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.  

Záchrana památkově chráněné budovy dolu Vojtěch a zpřístupnění vodní štoly Anna patří mezi největší Velflovy úspěchy, za které dostal i ocenění ministerstva kultury. „Byli jsme hrdi také na to, že jsme mohli zpřístupnit veřejnosti vodní kolo na dole Drkolnov, za tento krok jsme obdrželi cenu Český permon roku,“ dodává Josef Velfl. „On sice není svým zaměřením horník, ale velice rychle se učí. Přilnul k tomuto kraji, takže se zajímá o všechno, co se tu děje,“ chválí Josefa Velfla perkmistr Sdružení hornických a hutnických spolků ČR Miroslav Šťastný.  

Doktor Josef Velfl pomáhal taky budovat Památník Vojna - muzeum obětí komunismu. Kromě toho ve spolupráci se starosty okolních obcí každoročně organizuje rekonstrukci bitvy u Slivice. Šlo o poslední důležitý boj druhé světové války. „Já jsem v něm poznal velkého organizátora, který dokáže věc dotáhnout do konce. Za svým cílem jde nekompromisně a výsledkem vždycky je, že akce dobře dopadne,“ říká starosta Milína Pavel Nekl. 

A šťastný konec měl i další projekt Josefa Velfla. Podařilo se mu získat miliony z EU a díky tomu pak zachránit několik historicky velmi cenných vesnických staveb. Na svém původním místě by zanikly, teď si je můžou návštěvníci prohlížet ve skanzenu Vysoký Chlumec. „V letošním roce budeme přemísťovat stavení, kterému rovněž hrozí bezprostřední zánik. Toto jsou důležité kroky při uchovávání kulturního dědictví pro příští generace,“ uzavírá Josef Velfl. 

Šéf hornického muzea neustále přemýšlí, jak expozice ještě víc zatraktivnit a rozšířit. Proto se bude například budovat nová funkční replika vodního kola na dole Anna a trasa vláčku, který jezdí z nádvoří Ševčínského dolu, se prodlouží až k dolu Vojtěch.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)