Rychlíků bude v České Třebové stavět méně

Česká Třebová (Pardubický kraj) – Pardubický kraj kritizuje návrh jízdního řádu, který má od nového roku platit na železnici. Důvodem jsou hlavně změny v České Třebové, na tamním nádraží by už neměly zastavovat spoje InterCity a EuroCity. Zastavování dálkových vlaků v České Třebové je předmětem rozsáhlých debat, s postupným poklesem počtu zastavujících vlaků jsou obyvatelé šestnáctitisícového města nespokojeni už dlouhou dobu. Převažuje přesvědčení, že Česká Třebová není dostatečně obsloužena.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Česká Třebová jako zastávka pro vybrané dálkové a mezinárodní vlaky možná zmizí z grafikonu. Kraj se brání, stěžuje si generálnímu řediteli Českých drah i na ministerstvu dopravy. „Smysl zastavování v této uzlové železniční stanici je ten, aby východní část Pardubického kraje měla dostatečné rychlé spojení s velkými městy,“ prohlásil krajský zastupitel Martin Netolický (ČSSD). Navrhované změny jízdního řádu překvapily cestující. Denně nádražím projde až 12 tisíc lidí, řada z nich využívá spojení na Brno, Prahu nebo Olomouc. Pro rozhodnutí nemají příliš pochopení: „Tohle je dost důležitý uzel, tak si myslíme, že je to hloupost. Měly by stavět až v Olomouci?“ Zamýšlené omezování spojů se nelíbí ani samotné Třebové. Právě kvůli vysoké frekvenci cestujících tu nedávno zmodernizovali terminál s podzemním parkováním za bezmála tři sta milionů korun. „Postavili jsme ten terminál proto, že potřeba lidí tady byla veliká a nastal tu kolaps v osobní přepravě,“ podotkl starosta České Třebové Jaroslav Zedník (nez.).

Ministerstvo dopravy, které rychlíky vyšší kategorie objednává, problém nevidí, jak potvrdil mluvčí úřadu František Vichta: „Dopravní obslužnost je v České Třebové zajištěna vysoce nadprůměrně a vysoce kvalitně.“ Podle ministerstva zastavují v Třebové desítky dalších vlaků. Kraj nesouhlasí, požaduje přehodnocení návrhu a jde ještě dál. „Doufám, že se v připomínkovém řízení ještě zváží zvýšení množství vlaků, které budou v České Třebové stavět,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Dopis adresovaný ministerstvu dopravy je zatím bez odpovědi, reakci kraj očekává v nejbližších dnech.