Obchvat Třemošné se nezavře, sdružení návrh stáhlo

Plzeň - Občanské sdružení Orlík dnes stáhlo návrh na předběžné opatření u pražského soudu. Nehrozí už tak uzavření nového obchvatu Třemošné u Plzně kvůli hluku. Oznámil to právní zástupce sdružení Stanislav Němec. Informaci potvrdil ředitel plzeňského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Předběžné opatření o uzavření dva týdny starého obchvatu vydal 30. června Obvodní soud pro Prahu 4. Pokud by ho sdružení využilo, uzavřel by se obchvat do doby, než se věc vyřeší. Na celém severu Plzeňska by pak hrozil kolaps dopravy.

„Dnes jsme stáhli předběžné opatření z prostého důvodu, jelikož jsme včera dostali od pana hejtmana Plzeňského kraje velice vstřícný návrh,“ řekl ČT předseda Občanského sdružení Orlík Třemošná Václav Týzl.

Hejtman Milan Chovanec (ČSSD) v pondělí na společné schůzce slíbil, že kraj poskytne Třemošné jako investorovi 70 procent nákladů na stavbu protihlukové stěny v blízkosti několika domů v lokalitě Orlík. Na zbylých 30 procent je ochoten městu bezúročně půjčit například na dva roky. Podle Němce taková garance sdružení stačí: „Bereme fakt, že se zavázal hejtman a že se opravdu zasadí, aby se to realizovalo.“ Podle hejtmana je reálná šance dokončit stavbu do konce letošního roku.

Milan Chovanec (ČSSD): „Považuji to za vítězství zdravého rozumu. Děkujeme všem zúčastněným stranám, že přijaly náš návrh a nedojde tak k ohrožení bezpečnosti občanů nejen v okolí Třemošné, ale také dalších lidí z Plzeňského kraje na případných objízdných trasách.“

Hejtman zároveň v pondělí slíbil, že v září nechá na náklady kraje provést třetí nezávislé měření hluku národní referenční laboratoří. Hodnoty měřené přes prázdniny by podle něj nebyly relevantní, protože je intenzita dopravy nižší. ŘSD také na pondělním jednání slíbilo, že pokud by se hodnoty hluku vyšplhaly nad povolenou mez, uhradilo by protihlukovou stěnu za zhruba tři miliony korun z vlastních rezerv.

Nově otevřená silnice u Třemošné
Zdroj: ČT24

Nový obchvat Třemošné za necelou miliardu korun, na nějž čekali občané 30 let, byl uveden do předběžného užívání přesně před dvěma týdny. Po silnici první třídy jezdí denně 10 000 vozů, z toho zhruba desetina těžkých nákladních. Většina občanů Třemošné novou silnici vítala a nesouhlasila s protesty občanského sdružení, které zastupuje majitele několika domů v lokalitě Orlík. Domy jsou podle sdružení této v lokalitě nadlimitně postiženy hlukem. ŘSD ale tvrdí, že je vše v normě, i když „na hraně“.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)