Oprava omezuje průchod pardubickou dominantou

Pardubice - Neobvyklý pohled čeká v těchto dnech obyvatele a návštěvníky Pardubic. Na dominantě města, známé Zelené bráně, visí na laně pracovníci odborné firmy. Opravují bleskosvod, který je dlouhodobě v havarijním stavu. Devětapadesát metrů vysoká věž a vstupní brána na historické náměstí je charakteristickou dominantou Pardubic, která představuje zbytek dochované opevnění města z doby Pernštejnů.

V současnosti je omezený přístup nejen na samotnou věž, ale i průchod historickou branou. Právě totiž dostává nový hromosvod a uzemnění. „Na konci loňského roku jsme zjistili, že bleskosvod na Zelené bráně je bohužel v havarijním stavu. Město vyčlenilo ze svého rozpočtu na opravu 480 tisíc korun,“ vysvětluje náměstek primátorky Pardubic Jindřich Tauber.

Práce na dva týdny omezí provoz vyhlídkové věže i průchod pod Zelenou bránou. Do pardubického informačního centra se zpráva dostala se zpožděním. „Informování jsme bohužel nebyli, přitom je to pro nás zásadní informace. Budeme se ale snažit jednotlivým návštěvníkům situaci vysvětlit,“ říká ředitelka Pardubice Region Tourism Marta Kutílková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pardubická dominanta potřebuje nejen hromosvod, ale i celkovou obnovu pláště a statiky. „Z těch posudků je zřejmé, že zde máme určité statické poruchy a také povrchovou degradaci zdiva,“ objasňuje vedoucí odboru správních agend pardubického magistrátu Petr Kramář.

Právě budoucí plášť historické věže se nedávno stal pro obyvatele Pardubic, radnici i památkáře předmětem sporu. O ponechání kamenného zdiva nebo případném omítnutí se ještě povedou diskuze, na generální opravu brány ale městu chybí peníze.