Reportéři ČT: Škola ve Šluknově je po rekonstrukci v havarijním stavu

Šluknov - Před pěti lety získal Šluknov osmimilionovou dotaci na rekonstrukci základní školy, celkové náklady se vyšplhaly na více než dvacet milionů korun. Výběrové řízení vyhrála místní firma Severočeská stavební. Předmětem rekonstrukce bylo zejména vybudování půdní vestavby se speciálními učebnami a prostory pro kroužky po vyučování. Místo toho se severočeské město dočkalo vážně poničené historické budovy a vleklých problémů se samotným provozem školy. Novému vedení města nezbývá než ve svém rozpočtu hledat prostředky na opravy nutné pro bezpečný provoz. Žáci se učí v provizorních podmínkách, škola byla opakovaně vytopená, znalecký posudek dále hovoří o nebezpečné elektroinstalaci, hrozícím zřícení stropu při plném zatížení učebny, nedodržených protipožárních opatřeních a velké spoustě zásadních konstrukčních nedostatků.

„S každou zimou a s každým podzimním deštěm stěhujeme třídy dolů, protože stále někudy teče. Ať už je to do tříd, chodeb nebo na záchody. Dalším problémem je, že od té doby, co se zasáhlo do topného systému školy, se budova nedá vytopit,“ vyjmenovává problémy ředitelka školy Eva Hertlová.

Smlouva se Severočeskou stavební byla navíc sepsaná ve prospěch firmy, která vinu za katastrofální stav školy odmítá. Město po ní tedy nic požadovat nemůže a na opravy musí šetřit z rozpočtu peníze, které budou chybět na jiné investice.

Stavební firma má jako své sídlo uvedenu v obchodním rejstříku Masarykovu ulici 575 ve Šluknově, na té se však dávno nesídlí, nikdo ze spolumajitelů nezvedá telefony. Podle současného vedení radnice však nenese vinu jen Severočeská stavební, ale především nedostatečná kontrola ze strany obce. Přestože ředitelka školy na problémy při rekonstrukci opakovaně upozorňovala.

Vedoucí odboru rozvoje majetkově provázán se Severočeskou stavební

Podle starostky Šluknova Evy Džumanové nese vinu zejména tehdejší vedoucí odboru rozvoje Martin Benda a stavební dozor. Ten se však odmítl vyjádřit.

Dalším zarážejícím faktem je, že v době, kdy měl Benda rekonstrukci školy ze své pozice kontrolovat, byl majetkově propojen se spoluvlastníkem Severočeské stavební Petrem Barcalem. Spolu vlastnili společnost Fly and GO, která na jaře 2008 získala šedesátiprocentní podíl ve firmě Strum Dolní poustevna. To bylo jen pár měsíců poté, kdy Severočeská stavební přes tuto firmu nakoupila materiál na rekonstrukci školy.

Pochybení odmítá i tehdejší starosta Šluknova Milan Kořínek. „Nikdo nepřemýšlel nad tím, že by mohlo dojít k tak hrubým závadám. Že je celá stavba tak nešťastně řešená. Smlouva s tím nepočítala.“

Městu nezbývá než zastavit veškeré investice a šetřit na opravu rekonstrukce školy, kterou zaplatí ze svého. Zatím se jedná zhruba o tři miliony korun a zdá se, že by částka nemusela být konečná. „Jsme zřizovatelem školy a jsme povinni zajistit bezpečný provoz budovy. A v neposlední řadě do školy chodí šluknovské děti. Opravit ji musíme,“ dodala starostka Džumanová.

Potomek literární Jarmily z Máchova Máje (zdroj: ČT24)