Kvůli sporům EU s Krajskou zdravotní mohou kraje přijít o dotace

Ústecko/Karlovarsko - Desítky již rozběhnutých projektů, které počítají s evropskými penězi, jsou v ohrožení. Pokud se nevyřeší spor mezi Evropskou komisí a ústeckou společností Krajská zdravotní, pozastaví unie vyplácení dotací z Regionálního operačního programu Severozápad. Z něj čerpá jak Ústecký, tak Karlovarský kraj.

Zmíněná společnost, která sdružuje pět největších nemocnic v kraji, pochybila podle nezávislých kontrolorů už v roce 2008. Čtyři sta dvacet milionů korun z evropských fondů utratila nehospodárně, když za rentgenologické přístroje dala o 31 milionů víc, než musela. Společnost chybu odmítá. „Nepřipouštíme, že by zde došlo k pochybení,“ prohlásil mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Podle mluvčí Regionální rady soudržnosti regionu Severozápad Marcely Klíchové je ve hře i varianta, že bude Evropská unie požadovat celou dotaci na předraženou zakázku zpět. Není ale jasné, kdo by měl peníze vrátit, zda některé z ministerstev, Ústecký kraj, nebo Krajská zdravotní. Ta tolik peněz ani nemá, podle Vondry byl její loňský zisk 64 milionů korun.  

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Kvůli pochybení Krajské zdravotní Brusel také chce, aby bylo do dvou měsíců přezkoumáno všech sto sedmdesát realizovaných projektů. Požadavek Evropské komise je podle představitelů regionální rady nesplnitelný. Navrhují kompromisní řešení - namátkové audity u každého projektu, na který evropští úředníci ukážou prstem.