Bylinkovou obcí ČR je Mutišov

Tábor - Mutišov u Slavonic je první českou bylinkovou vesnicí. Inspiroval se v nedalekém Rakousku, kde jsou obce s tímto titulem vyhledávanou turistickou atrakcí. Do bylinkové krásy rozkvetl díky aktivitě tamních lidí a evropskému programu Přírodní zahrady bez hranic. Mutišov teď může konkurovat i botanickým zahradám.

Celá obec je voňavá a barevná. V devíti bylinkových zahrádkách teď roste více než sto druhů bylinek. Mezi nimi jsou bylinky na vaření, na barvení, na kouzlení i léčení. Jedna je také medonosná, pro radost obecním včelám. „Některé atraktivní bylinky už chtějí lidé na příští rok namnožit, aby je mohli pěstovat na svých zahrádkách,“ říká Jana Bochníčková z občanského sdružení Přírodní zahrada. 

Přírodní krásy v obci doplňují duboví velikáni a ukázková přírodní zahrada. Dotýkat se i ochutnávat je všude dovoleno. „Teď nám dozrává zahrada bobulová. Takže si tam děti budou moci natrhat angrešty, rybíz nebo borůvky,“ vypočítává obyvatelka Mutišova Hana Burešová. 

Všechny zahrádky vybudovali obyvatelé Mutišova sami. Do práce se zapojila většina z nich. Udělením titulu bylinková obec ale práce na zahrádkách nekončí. Teď o ně budou muset pravidelně pečovat. Kdo nemá před domem vlastní zahrádku, pomáhá na těch veřejných. „Vždycky svoláme brigádu a jdeme všichni plít, sázet, sklízet a podobně,“ vypočítává některé z činností Hana Burešová.

Stejně jako bylinkové obce v Rakousku, i Mutišov už přitahuje pozornost turistů. „Byli tady i Slováci. Ráda jsem si s nimi popovídala, protože já pocházím z Nitry,“ směje se obyvatelka Mutišova Anna Kněžičková 

Zájem turistů už podnítil i místní podnikatele. Návštěvníci si tak místo suvenýrů odvážejí nejen bylinky, ale třeba i sýr nebo med.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)