Cyklisté na silnici vedle cyklostezky mohou dostat pokutu

Bohumín, Havířov - Loni v zimě otevřeli v centru Bohumína novou cyklostezku. Radní ale nyní zjišťují, že cyklisté často neznají pravidla silničního provozu a místo po cyklostezce jezdí po silnici mezi automobily. Řada z nich ani neví, že jim za to může městský strážník udělit až dvoutisícovou pokutu. Podobný problém řeší také v Havířově. Chystají se proto informační kampaně. Policie ale připravuje také kontrolní akce, při kterých chce pokuty rozdávat.

„Pokud je vybudovaná cyklostezka nebo vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty, ze zákona musí cyklista tuto stezku nebo cyklopruh využít,“ upozorňuje vedoucí odboru dopravy Městského úřadu Bohumín Pavel Vavrečka. „Městská policie chystá v rámci prevence akci, kdy se zaměříme právě na cyklisty a na to, jestli využívají cyklostezku. Budou jim hrozit pokuty, protože ta tolerance už skončila,“ dodává mluvčí MÚ Bohumín Lucie Balcarová.

V Havířově měli ještě donedávna opačný problém. V centru města cyklostezka nebyla a cyklisté se tak museli motat mezi automobily, jinak by jim hrozila pokuta od strážníků za jízdu po chodníku. „Situace už je podstatně lepší, například v roce 2003 jsme neměli jediný metr řádné cyklostezky. Do dnešního dne jsme vybudovali už zhruba osm kilometrů,“ uvedl vedoucí odboru investiční výstavby v Havířově Radoslav Basel. Ne všude ale vedou cyklostezky a lidé si stále stěžují, že musí na kolech šlapat v hustém provozu. Město slibuje, že pruhů pro kola bude přibývat a chystá spojení nejen mezi městskými částmi, ale i na žermanickou a těrlickou přehradu.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Stejně jako v Bohumíně, se ale i v Havířově potýkají s tím, že cyklisté jezdí po silnicích a chodci se zase pohybují po cyklostezkách. Také tam se proto chystá infokampaň, která by měla vysvětlit nejen cyklistům, ale i chodcům, jak se mají v městském provozu chovat. Odstartovat by měla v nejbližších měsících.