Jizera bude čistší díky nové kanalizaci

Přepeře - Nová kanalizace v Přepeřích na Semilsku má přispět k čistší Jizeře. Dosud se splašky z části obce zvané Potůček dostávaly přes zastaralý septik do Ohrazenického potoka, který ústí přímo do řeky. Celý projekt stál 14 milionů, téměř polovinu zaplatily evropské fondy.

Kanalizace bude hotová do srpna. „Stavba stála 14 milionů, 6 dodala Evropská unie a stát, o zbytek jsme se podělili z obcí,“ řekl Milan Hejduk, předseda Vodohospodářského sdružení Turnov, hlavního investora stavby.

V regionu finišuje také akce Čistá Jizera. Projekt za zhruba miliardu korun běží už třetím rokem a řeší problémy s kanalizací, vodovody a čištěním odpadních vod v pěti městech regionu, v Turnově, Semilech, Lomnici nad Popelkou, Jilemnici a Rokytnici nad Jizerou.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Z celkem 90 kilometrů vodovodního a kanalizačního potrubí už zde zbývá postavit jen poslední kilometr. „To jsou asi čtyři tisíce nových přípojek a další tisíce rekonstruovaných, takže se to týká desetitisíců obyvatel,“ přiblížil Hejduk. Podle starosty Lomnice nad Popelkou Vladimíra Mastníka je díky projektu odkanalizováno 90 procent města a zrekonstruována čistička odpadních vod. Z 950 milionů korun, které bude projekt stát, získali 540 milionů vodohospodáři od Evropské unie z operačního programu Životní prostředí.