V Rudce má vzniknout sklad toxických látek

Rudka – Sklad plný vysoce toxických chemikálií chce firma z Rudky postavit přímo v chráněné krajinné oblasti Halasovo Kunštátsko, navíc v těsné blízkosti rodinné zástavby. Proti se postavili místní i vedení města Kunštát, pod kterou Rudka spadá. Pod nesouhlasnou petici se už podepsalo 120 lidí, tedy drtivá většina obyvatel. Podle majitele firmy Jiřího Bednáře jsou obavy zbytečné.

„Rozvážíme chemii v IBC barelech, které chceme přímo v Rudce, pokud se schválí náš záměr, skladovat,“ popsal záměr majitel firmy Jiří Bednář. Firma vybuduje mezisklad, z něhož bude látky dále distribuovat. „Sklad všechny normy, například požární a vodárenské, splňuje,“ doplnil.

Místní se přitom o záměru firmy dozvěděli jen náhodou z vývěsky a okamžitě zareagovali sepsáním petice. „Jestliže je tady chráněná krajinná oblast, tak by se tady neměly skladovat takové nebezpečné látky,“ uvedla starší obyvatelka Rudky. „Pod petici se podepsalo 99 procent lidí. Nikomu se nelíbí, že mají mít přímo za domem ekologickou bombu, jak sklad nazývají. To je prostě nehorázná stavba,“ popsala rozhořčeně jedna z místních. „Chápu obavy lidí, ale podle mě vyplývají z toho, že dané problematice nerozumí a jsou vystrašení. Ale sklad nikomu neublíží,“ uvedl majitel firmy Bednář.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Peticí se zabývala i rada Kunštátu, pod něhož Rudka spadá. Starosta tento týden dokonce svolal mimořádné jednání, které se situací zabývalo. „Napsali jsme krajskému úřadu i občanům naše zamítavé stanovisko k výstavbě skladu. Rada města nesouhlasí se záměrem stavby tohoto objektu,“ vysvětlil místostarosta Kunštátu Karel Konopič (nez.).

Skladované látky jsou vysoce toxické a hořlavé. Barely mají obsahovat například aceton, butylacetát, ethyl, propanol, technické benzíny, metanol, chlornan sodný, kyselinu chlorovodíkovou nebo kyselinu sírovou. Na ploše 20 krát 20 metrů bude v jednu chvíli uskladněno maximálně 100 IBC kontejnerů.

Nyní se čeká na stanovisko o vlivu na životní prostředí, které vydá krajský úřad. Definitivní slovo ale bude mít stavební úřad, který rozhodne, zda stavbě vydá nebo nevydá povolení. Podle místostarosty nemusí hrát nesouhlas občanů takovou roli. „Dokumentace je zpracována v souladu s platnými normami, takže by se to asi dalo schválit. Bude také záležet, jak se k tomu postaví majitelé okolních pozemků, kteří případně budou účastníky stavebního řízení,“ dodal. „Na stavbě nelpíme, ale pomohlo by nám to zefektivnit práci,“ uzavřel majitel firmy s tím, že by vznikla i nová pracovní místa.