Liberecký kraj znovu oprášil rychlejší železnici na Prahu

Liberec – Ze všech krajských měst má nejhorší železniční spojení s Prahou Liberec: Zatímco řidiči ujedou vzdálenost mezi oběma městy zhruba za hodinu, vlakem to trvá přes 2,5 hodiny. Liberecký kraj to chce změnit a prosadit rychlejší železniční spojení s metropolí, na svou stranu už získal i sousední Středočeský kraj. Podle správců železničního koridoru by ovšem zrychlení vlaků stálo desítky miliard korun, které stát nemá.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Kvůli nedostatečnému železničnímu spojení Liberecka s Prahou míří většina lidí i zboží do metropole po silnici, R10 už je ovšem podle dopravních expertů přetížená, denně po ni projede až 55 tisíc aut. Navíc přestávají stačit i pravidelné autobusové linky, cestující tak důvěrně znají situaci, kdy se v pátek odpoledne do Liberce nedostanou, protože jsou všechna místa vyprodaná, a ta samá situace se pak opakuje po víkendu v opačném směru. Autobusy přitom ve špičce jezdí i po půl hodině a navíc se přidávají taky posilové spoje. 

Změny ovšem v řádu let zřejmě nenastanou, jak totiž upozorňuje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla, tak by změny v koridoru vyšly řádově na desítky miliard, na což teď stát nemá peníze. A podle Českých drah nepomohou ani modernější a rychlejší vlaky, doba jízdy je totiž limitována hlavně traťovou rychlostí a průměrná rychlost se na našich železnicích pohybuje kolem 80 km/hod.