Obyvatelé Bělé se bojí těžby písku

Bělá - Bohaté písečné ložisko v Bělé na Opavsku se stalo pro tamní obyvatele hrozbou. Má hodnotu dvou miliard korun a o pozemky se už zajímá společnost Moravskoslezský holding. Jenže ložisko se nachází v těsné blízkosti obytných domů. Obec proto těžbu odmítá a lidé sepsali petici. Bojí se, že se při případné těžbě dá půda do pohybu.

Písečná ložiska jsou podle odborníků velmi kvalitní a místy sahají až do hloubky sedmdesáti metrů. „Když se tady začne těžit, dostaneme se s rodinnými domky na okraj propasti. Podloží je tu písek a voda, docházelo by k posunům domků,“ vyjádřil obavy starosta Bělé Karel Krupa.

Pozemky v současné době patří Pozemkovému fondu České republiky, už si o ně ale zažádala společnost Moravskoslezský holding. Že s ní pozemkový fond o území jedná, potvrdili zástupci zemědělského družstva. To pozemky kolem Bělé spravuje. Pozemkový fond je kontaktoval před pár dny. „Pozemkový fond nás požádal o vyjádření k zamýšlenému převodu nebo ke směně pozemků. My jsme napsali vyjádření, že chceme na pozemcích nadále zemědělsky hospodařit,“ uvedla Kristina Fojtíková ze ZD Bolatice.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Majitel společnosti, která chce území s písečnými ložisky vykoupit, dnes celý den České televizi nebral telefon. Pozemkový fond se na otázku týkající se případné směny vyjádřil obecně s tím, že výsledek případného schvalovacího procesu nelze dopředu odhadnout. Směnu za jiné pozemky nabídla fondu také obec Bělá. „Nabídli jsme pozemky ve stejné výměře, které vlastníme v obci Jakartovice,“ potvrdil Krupa. Místní proti prodeji ložisek těžební společnosti sepsali také petici. Podepsali ji téměř všichni.