Muž před smrtí prozradil jméno útočníka, policie jej zatkla

Zlín - Když se Pavel Uhříček vracel letos v únoru z hospody, byl u svého domu v Hradčovicích přepaden. Zmláceného a na kost promrzlého muže našli ráno sousedé, když šli do práce. Zranění byla natolik vážná, že muž po necelých třech týdnech v nemocnici zemřel. Před smrtí svým blízkým řekl, kdo ho přepadl. Policie nyní shromáždila dostatek důkazů a pravděpodobného pachatele obvinila. Podle informací České televize, které potvrdili obyvatelé obce, byl obviněn synovec přepadeného. Za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti mu hrozí osm až šestnáct let vězení.

Manželka s dcerou se vážně zraněného otce vyptávaly, kdo mu zranění způsobil. Pavel Uhříček jim dokázal odpovídat pouze ano, nebo ne. „Svým blízkým v nemocnici potvrdil jméno člověka, který ho přepadl. Jeho stav se poté natolik zhoršil, že ho lékaři museli uvést do umělého spánku, a policie s ním tak už nemohla mluvit,“ popsal kriminalista Jiří Jalůvka.

Po měsících vyšetřování dospěla policie k názoru, že mužovo svědectví bylo pravdivé. Údajně to potvrdily stopy na těle mrtvého, na jeho vykradené peněžence i na možném smrtícím nástroji - čtyřkilové cihle nalezené u potoka. „Mohu potvrdit pouze to, že bylo zahájeno trestní stíhání konkrétní osoby podezřelé z trestného činu těžké ublížení na zdraví. Dá se pouze upřesnit, že jde o sedmatřicetiletého muže z okolí poškozeného,“ řekl státní zástupce Roman Kafka. Zadržený muž se k činu nepřiznal. „Budou probíhat další důkazy, zejména výslechy svědků a další důkazy, o kterých není možné ještě hovořit,“ dodal Kafka.

Na napadení a smrt muže v květnu upozornil pořad ČT Na stopě

Uhříček se večer před přepadením zastavil u svého kamaráda Adama Habarty, pak zamířil do jedné z místních hospod. Podle svědků odtud odešel po jedné hodině v noci. O několik hodin později ho našli nedaleko jeho domu lidé, kteří šli do práce. Nevěděli si s ním rady a tak zavolali jeho přítele Adama Habartu.


„Stál tam opřený o zeď, potácel se. Pořád se třásl a říkal: zaveď mě to tepla, mně je zima,“ popsal Habarta s tím, že tu noc bylo minus 12 stupňů. Byl zmlácený, krev mu tekla z nosu i uší, přestával dýchat. V peněžence, ve které měl ještě v hospodě několik tisíc korun, nezůstaly ani drobné. Zraněný muž jen řekl, že byl přepaden.

O svůj život potom bojoval necelé tři týdny v nemocnici, na následky vážných zranění ale zemřel. Utrpěl mnohačetné zlomeniny lebky, vnitřní krvácení a otok mozku.