Po čtyřech letech přišel o dceru, viní sociální pracovnice

Brno - Brněnský městský soud bude muset do konce prázdnin rozhodnout o osudu sedmileté dívky, o jejíž péči se pře matka s otcem. Ten měl dívku ve své péči čtyři roky, před necelým rokem ale soud na základě předběžného opatření rozhodl, že bude dcera svěřena do péče matky. Důvod byl podle posudku sociálních pracovnic jasný - pro dítě je prý vhodnější žít s matkou, byť v azylovém domě. V rodině svého otce, který má novou partnerku, je prý nepřiměřeně trestáno. Otec je ale přesvědčen, že soud takto rozhodl kvůli nepravdivým informacím sociálních pracovnic.

Už tři čtvrtě roku se smí scházet s dcerou jen na hodinu týdně. „Scházíme se, jak kdybych byl nějaký zločinec, každé pondělí od 15 do 16 hodin pod dozorem na pracovišti Fondu ohrožených dětí. Nikdo s tím nic nedělá a já tím pádem ztrácím dceru,“ popsal otec. Ze všeho viní sociální pracovnice městské části Brno-Vinohrady, které podle něho na základě nepravdivých informací ovlivnily soudní rozhodnutí v jeho neprospěch. „Sociální odbor v uvozovkách vymyslel nebo mírně řečeno zásadně zkreslil jeden z důkazů - telefonát mezi dětskou lékařkou a sociálním odborem - a zformuloval  ho do tak negativní zprávy v neprospěch otce na soud, že ten okamžitě zamezil styku otce s dítětem,“ tvrdí za otce zmocněnec Petr Cihlář.

  • Sedmiletá dívka, kterou chce získat otec zpět do své péče autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2714/271376.jpg
  • Dívka, kterou chce otec získat zpět do své péče autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2714/271377.jpg

Dětská lékařka, která se o holčičku stará, jeho slova potvrdila a se závěry sociálních pracovnic nesouhlasí. V posledních pěti letech k ní totiž s dcerou docházel výhradně otec. Sama byla několikrát svědkem předávání dcery mezi rodiči. Dcera podle ní s matkou odejít nechtěla, protože je silně citově fixovaná právě na otce. Když se pak měla sociálním pracovnicím vyjádřit, ve svém doporučení zopakovala, že by dívka „…neměla být vystavena přesunu do azylového domu a spor rodičů by se měl odehrávat mimo ni…“.

Sociální pracovnice: Žádný případ není černobílý. Věřte, že jsme nepochybily

Podle vedoucí sociálního odboru v Brně-Vinohradech Tamary Mojžíšové sociální pracovnice nepochybily. Podrobnější informace ale podle zákona o právní ochraně dětí sdělit nemohou. „Dívenku sledujeme a víme, že je v současné době v pohodě. Teď už jen čekáme na rozhodnutí městského soudu, kde budou vypracované znalecké posudky, o které my se budeme opírat,“ dodala Mojžíšová. Do jaké míry sociálku ovlivnilo trestní oznámení, které matka holčičky podala na současnou partnerku manžela, zůstává otázkou. Faktem je, že matka novou partnerku obvinila, že holčičku nepřiměřeně fyzicky trestá, bije ji rukama i vařečkou. Policie, která ale nenašla dostatek důkazů, případ odložila.
 
Za vším je přitom příběh partnerů, kteří založili před deseti lety manželství. Po čase se jim narodila dcera. Matka však v jejích třech letech začala trpět psychickými problémy, s nimi byla i několik měsíců v roce hospitalizována na psychiatrii. V té době se o dítě staral muž sám. S manželkou v té době měli dohodu, podle níž se právě ona scházela s dcerou. V srpnu 2009 ale matka holčičky požádala o rozvod a od té doby se začalo řešit, co bude s dítětem. V říjnu 2010 si oba rodiče požádali o předběžné opatření.

Čtyři roky se staral o dceru, teď ji smí vídat hodinu týdně (zdroj: ČT24)

Soud vyhověl matce a svěřil jí dítě do péče. Její dřívější psychické problémy totiž nejsou překážkou péče o dítě. „Soud rozhodl zejména na základě zprávy od příslušného sociálního odboru, která byla úplná a podložená,“ uvedla mluvčí soudu Gabriela Stočková. Otec měl podle ní možnost se proti verdiktu odvolat, nedodal však žádný důkaz o tom, že sociální pracovnice jednaly na základě nepravdivých informací. „Otec měl možnost po celou tu dobu doplnit důkazy, které by zrušily předběžné opatření, to ale neudělal,“ dodala Stočková.

Matka se vyjadřovat nechce. „Podle mého názoru se jedná o ryze soukromou záležitost, ve které rozhodují soudy. Její medializace neprospívá naší dceři a může ji poškodit. Z tohoto důvodu se odmítám na její medializaci podílet,“ prohlásila.