Policie viní trojici mladíků ze série loupežných přepadení

Hradčany u Brna - Jediný den stačil kriminalistům k vypátrání lupičů, kteří v pondělí po poledni přepadli prodejnu stavebnin v Hradčanech. Trojice mužů ve věku od dvaceti do pětadvaceti let maskovaná kuklami a vybavená vypůjčenou pistolí, se v obchodě zmocnila trezoru s nejméně padesátitisícovou hotovostí. Potom z místa ujela připraveným osobním automobilem. Všichni tři muži jsou stíháni za loupež. Během dneška rozhodne soudce o jejich vzetí do vazby.

Právě zelený Citroen Xsara, který na místě zahlédli svědci přepadení, sehrál v pátrání kriminalistů velmi důležitou roli. Auto si pětadvacetiletý vůdce skupiny vypůjčil od nevlastního otce. Stejně tak neměl jiný známý z trojice ani tušení o tom, za jakým účelem půjčuje svým kamarádům pistoli ráže devět milimetrů.

Hradčanská loupež nebyla prvním přepadením trojice. „Trio začalo svou loupeživou sérii na konci května v Drásově. Večer ve skladu tamního obchodu s potravinami napadli devětašedesátiletého otce majitele obchodu. Seniorovi, kterému neváhali vyhrožovat zabitím, navlékli na hlavu pytel, svázali ho a nechali zavřeného ve skladu až do rána, kdy jej majitel obchodu našel. V obchodě, v němž šéf partičky v minulosti pracoval, pak odcizili příruční pokladnu se skoro třicetitisícovou hotovostí a zboží, především cigarety a alkohol, ve stejné ceně,“ uvedl mluvčí policie Bob Malášek.

Policie při výlovu trezoru, který lupiči ukradli ve stavebninách (zdroj: ČT24)

Třetí loupežný výpad si pachatelé nenaplánovali. Jejich pozornost na začátku července upoutala jedenapadesátiletá chodkyně. Nedaleko obce Trhonice na Žďársku jí s pistolí v ruce sebrali kabelku s osobními věcmi, mobilním telefonem a několika stovkami korun. Navíc okradli poblíž obce Sejřek cyklistu, kterému z jedoucího auta odcizili z košíku příruční tašku. „Většinu uloupených peněz mladíci záhy spotřebovali. Prakticky obratem po přepadení v Hradčanech si například na Ostravsku koupili stařičký osobní automobil Ford Escort Cabrio. Jeden z mužů si z rozděleného lupu zaplatil nájem bytu, další pak peníze utratit nestačil,“ dodal Malášek.

Na lupiče také upozornila okázalá párty s nemalým množstvím cigaret a alkoholu pořádaná vůdcem skupiny krátce po drásovském přepadení. Řady věcí, které by mohly lupiče usvědčit, se obratem zbavily. Trezor odhodili do rybníka v obci Sejřek. Věci z loupežného přepadení chodkyně například skončily v potoce poblíž Jimramova. Vypáčenou pokladnu z prodejny stavebnin odhodili v lese nedaleko Sentic.