Severozápad je bez dotací, audit 170 projektů nestihne

Ústí nad Labem - Česká strana není schopna splnit žádost Bruselu a do dvou měsíců prověřit sto sedmdesát projektů financovaných z unijních peněz na severozápadě země. Evropské komisi, která bez důkladných auditů nechce na Ústecko a Karlovarsko posílat další peníze, se to čeští úředníci chystají otevřeně přiznat v dopise.

Desítkám již rozběhnutých projektů, jako je například knihovna v Děčíně či nové náměstí v Jirkově, tak hrozí, že zůstanou bez evropských peněz. Potvrzuje to mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková: „V tomto okamžiku je proplácení skutečně pozastaveno.“ Podle ministerstva financí to ale neznamená, že se projekty zastaví. Stavět se může dál, ale zatím jen za české peníze.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Pochybnosti o českých projektech vznikly hlavně kvůli ústecké společnosti Krajská zdravotní. Ta podle auditu ministerstva financí nakoupila v roce 2008 rentgenologické přístroje o jedenařicet milionů dráž, než mohla. Vedení společnosti s výsledkem auditu nesouhlasí. Celou věcí se nyní bude zabývat policie a také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Evropská komise na konec vyšetřování, které se zatím zdá být v nedohlednu, čekat nechce. Požaduje znovuprověření všech realizovaných projektů do 60 dnů. Podle české strany je ale požadavek Bruselu nesplnitelný. „Česká republika navrhne z těch sto sedmdesáti projektů vzorek k prověření,“ řekla Jabůrková. Podle mlučí regionální rady soudržnosti regionu Severozápad Marcely Klíchové by v úvahu připadala také namátková kontrola.