Obec zpoplatnila kulturní akce - zasedli si na mě, tvrdí jediný pořadatel

Broumov – V Šonově na Broumovsku se rozhořel spor mezi starostou obce a Stanislavem Pitašem. Ten ve vesnici pořádá kulturní akce a otevřel si tam i penzion. Obec ale zavedla nové poplatky, které se vztahují jen na podnikání pana Pitaše. Starosta tvrdí, že se jen snaží získat víc peněz na rozvoj obce. Majitel penzionu ale odmítá platit a celá věc zřejmě skončí u soudu.

Stanislav Pitaš pořádá v Šonově koncerty, divadelní představení i dětské dny, v obci už vystupoval třeba Ladislav Smoljak se svým souborem nebo Marta Kubišová. Celkem pořádá 16 kulturních akcí ročně, které navštěvují lidé nejen z Broumovska, ale z celých východních Čech. Teď ale obec nově zavedla poplatky z každé prodané vstupenky a také tzv. lázeňský poplatek za každého ubytovaného hosta.

„Já to chápu jako nátlak na mě. Taky mi bylo několikrát řečeno, že by bylo nejlepší, kdybych z obce odešel,“ uvedl Stanislav Pitaš. Starosta obce Vladimír Grusman o Pitašovi mluví jako „konfliktní“ osobě, která prý ne zcela zapadá do soužití v obci.

Na podporu sdružení Stanislava Pitaše už vznikla i petice, kterou zatím podepsalo 170 lidí. Ustoupit ale nechce ani starosta a je tak možné, že celý spor bude muset rozhodnout až soud. Pitaš totiž prohlašuje, že nic platit nebude.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)