Jaroslav Benda vrátil lesk památkám nejen na Vysočině

Vysočina – Už 44 let pracuje jako restaurátor. Mistr umělecké řemeslné práce Jaroslav Benda nezrestauroval jen mnoho památek na Vysočině, ale desítky objektů na Pražském hradě. Pelhřimovský rodák zasvětil svůj život památkám. Zachránit je ve stejné podobě, v jaké byly vytvořeny, je pro něj priorita, a to i přesto, že je to někdy běh na dlouhou trať.

Jaroslav Benda říká, že restaurátor musí respektovat použité materiály i rukopis autora, který dílo vytvářel. O své práci by mohl vyprávět hodiny a bylo by pořád o čem mluvit. Nebrání se ani pozorování při práci. Například při zlacení se na konkrétní místo nanese lihový roztok, na který se pak štětcem pokládají zlaté folie. Důležité je závěrečné leštění achátem.

Restaurátorská práce ale obnáší celou řadu profesí. Třeba při opravě oltáře musí restaurátor postavit lešení, sundat často i velmi těžké plastiky, vytvořit fotodokumentaci i videozáznam opravy. Různé řemeslné práce od řezbařiny přes zlacení či polychromii jsou samozřejmostí. „Za 44 let, co tu práci dělám, jsem se setkal s mnoha technikami. Zajímavý je fakt, že není rok, kdy bych něco nedělal poprvé,“ nechal se slyšet Jaroslav Benda.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Pět let trvala panu Bendovi práce na oltáři Kostela sv. Bartoloměje v Pelhřimově. Restaurátor dodává, že výška oltáře je13 metrů, šířka6 metrůa hloubka2,5 metru. Historik Jan Tomášek uvedl, že jde o mimořádnou barokní památku z 60. let 18. století. Podle jeho názoru by měla být uvedena na seznam národních kulturních památek.

Barokní oltář sv. Prokopa na Pražském hradě, oltář Panny Marie v Císařské kapli, gotické Pastoforium – tam všude zanechal pelhřimovský restaurátor své umění. Teď pracuje na oltáři z poutního vrchu Křemešník. Opravuje anděla v nadživotní velikosti. Pro radost vytváří Jaroslav Benda portréty a krajiny. Inspiraci pro své obrazy hledá i při svých cestách po světě.

Jaroslav Benda má pořád plné ruce práce. Letos má dokončit tříboký oltář na Křemešníku a pak taky hlavní oltář v Kamenici nad Lipou.