Majitel smrtícího jezu u Olomouce předpisy neporušil

Olomouc - Nebezpečný jez u Olomouce, kde počátkem června utonul třináctiletý žák a jeho učitelka, funguje podle zákona. Zjistili to úředníci magistrátu města Olomouce, kteří tam kontrolovali, jak majitel elektrárenského jezu dodržuje předpisy. Výška hladiny a průtok vody v Mlýnském potoce má totiž vliv na bezpečnost místa pod jezem. Spolu s vodáky navíc upřesnili podobu bezpečnostních opatření, která mají podobným tragédiím zabránit.

Zda majitel jezu dodržuje vodní zákon, přišli úředníci magistrátu zkontrolovat přímo k jezu. Zvýšený dohled vyvolaly dvě tragédie z letošního roku, kdy o život pod jezem přišli tři lidé. Podle výsledků kontroly majitel vodní elektrárny při manipulaci se stavidly předpisy neporušil. "Nebylo zjištěno porušení právních předpisů na úseku vodního hospodářství.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Drobný nedostatek je, že schválený manipulační řád je už staršího data. Proto bylo domluveno s majitelem, že provede aktualizaci tohoto dokladu," uvedla vedoucí oddělení vodního hospodářství Magistrátu města Olomouce Hana Zvoníčková. Úřední doklad ale nemá na bezpečnost místa pod jezem podle odborníků vliv. Obě tragédie se staly právě ve chvíli, kdy byla na jezu zvednuta stavidla. Při běžném průtoku vody je elektrárenský jez podle odborníků bezpečný. V zabijáka se jez změní, když tudy protéká více vody. V tu chvíli se totiž pod jezem vytvoří nebezpečný vodní válec.

„Domluvili jsme se na opatření, jak bude jez zabezpečen, když bude puštěn,“ řekl majitel vodácké společnosti Vítězslav Hric. „Bude provedena úprava koryta pod jezem, aby se tam dalo bezpečně nasedat do lodí,“ upřesnil náměstek primátora Olomouce Jan Holpuch. Břeh koryta řeky pro vodáky upraví správce toku – Povodí Moravy. Spolu s tím se u jezu objeví nejpozději do konce měsíce varovné a informační tabule. Hlavně přespolní posádky upozorní na kritické místo a zákaz koupání. Poradí, kde mají vystoupit na břeh a lodě bezpečně přenést. Přibudou i bezpečnostní prvky pro záchranáře. „Bude to jeden z nejlépe zabezpečených jezů v celé republice,“ tvrdí majitel vodácké školy Martin Linhart. Co bylo skutečnou příčinou poslední tragédie, policie dosud šetří.