Archeologové pátrají v Hradci po ztraceném kostelu

Hradec Králové – Na náměstí 28. října v centru Hradce Králové pátrají archeologové po ztraceném kostelu. Náměstí má projít příští rok v létě kompletní rekonstrukcí, čehož odborníci využili, a na místě nyní probíhá výzkum. Základy kostelu archeologové zatím neobjevili, podařilo se jim ovšem nalézt základy zájezdního formanského hostince. Hostinec vyhořel před 99 lety, tedy 15. července 1912.

„Při dokumentaci řezu terénem se objevila výrazná propálená vrstva obsahující uhlíky, což dokládá tehdejší události,“ prohlásil archeolog Radek Bláha. Prostranství před současným kostelem přitahuje archeology, protože leží na křižovatce dvou středověkých cest, z nichž jedna se ve svém původním směru zachovala dodnes. Jedná se o cestu v dnešních ulicích Dukelské a Pražské vedoucí na Prahu. Od cesty se na náměstí oddělovala cesta směřující do Nového Bydžova. Ta vedla paralelně s dnešní ulici S. K. Neumanna. 

Kostel sv. Mikuláše byl zničen v 15. století kvůli obraně města

Na dnešním náměstí 28. října také končilo Pražské Předměstí. Právě na toto náměstí archeologové umisťují stavbu kostela svatého Mikuláše. Nahrává tomu fakt, že kdysi se jedna z ulic jmenovala Svatomikulášská. Na dnešních mapách ji lidé naleznou pod jmény Dukelská či Karla IV. Kostel byl kvůli obraně města zničen roku 1436, písemně byl přitom doložen již k roku 1346. 

Radek Bláha, Muzeum východních Čech: 

„Při hledání kostela vycházíme z písemných pramenů, které se dochovaly od 14. století. Důležité je i patrocinium sv. Mikuláše, což je starobylé zasvěcení, které je typické pro 12. a 13. století. Předpokládáme, že zde kostel stál již při samotném vzniku města.“

Místo bývalého svatostánku posléze připomínal sloup s vyobrazením svatého Mikuláše, který je zmiňován ještě v 18. století, kdy se u něj scházela různá procesí. „Přímé důkazy o stavbě zatím nalezeny nebyly, výzkum přinesl zatím jen důkazy nepřímé,“ podotkl Bláha. 

Poslední archeologický průzkum proběhl v těchto místech před více než sto lety, pozůstatky kostela se ale nenašly. Podle všeho ale bylo území osídleno přibližně již v devátém století. Tehdejší archeologové nalezli také kostrové hroby. Vodítkem pro archeology je i to, že se mezi náměstím a bývalou hradeckou mlékárnou našly pravěké žárové hroby lužické kultury z mladší doby bronzové, tedy z období kolem roku tisíc před naším letopočtem.

Rozhovor s Radkem Bláhou (zdroj: ČT24)