Bulhary nejspíše zůstanou bez protipovodňové ochrany

Bulhary – Jihomoravské Bulhary nestihly podat žádost o dotaci na vybudování protipovodňové ochrany. Vedení obce chybí platné územní rozhodnutí. Dvaceti domům, které stojí na sesouvajícím se břehu řeky Dyje, tak hrozí, že je při větším dešti podemele voda. Další šanci zažádat o evropské dotace bude mít vedení obce až příští rok na jaře. Na vině je bývalé vedení obce v čele s minulým starostou Pavlem Leblochem. Ten na dvě výzvy kraje, aby o dotace zažádal, nereagoval.

„V roce 2006 po záplavách začal svah ujíždět a to pokračovalo s každou další větší vodou. Do tří let nám z pozemku zmizelo až 15 metrů svahu,“ uvedl majitel domu na svahu Stanislav Dostál. I dnes stačí silné deště a kusy břehu mizí.

Domy na svahu jsou v kritické situaci. „V případě, že by došlo k ujetí po tekutých pískách, které jsou v podloží, sebere nám to nejen domy, ale i silnici. Bulhary by se staly dost nepřístupné,“ mínil Dostál. Důvodem je tekuté písčité podloží, na kterém rodinná zástavba vznikla. Právě na geologický průzkum a na projektovou dokumentaci už dostaly Bulhary z kraje dotaci 300 tisíc korun. Poloviční částku investovala obec ze svého.

Šance na získání dotace se ale rozplynula. „Projektovou dokumentaci jsme sice podali na městský úřad v Břeclavi, ale už jsme nestihli získat platné územní rozhodnutí. Proto jsme ani nemohli podat žádost o dotace,“ vysvětlil starosta Bulhar Jiří Osička (nez.).

Malá obec bude muset počkat další rok. Až příští rok na jaře budou moci poslat svoji žádost o dotaci na stavbu za 60 až 80 milionů. Dotace by měla pokrýt 90 procent nákladů, se zaplacením zbylých deset procent slíbil obci pomoci kraj. Pokud Bulhary v příštím roce uspějí, přeložení koryta Dyje by mohlo být hotové do konce roku 2012.

Koryto Dyje má v Bulharech podobu hokejky. Podle projektu se má koryto narovnat a bývalé dno a rizikový svah se zasypou. Cena projektu dosáhne částky 60 až 80 milionů korun podle výšky hladiny řeky.

Protipovodňovou ochranu mohla mít obec už před lety

Bulhary problém se sesouvajícím se svahem řeší už více než 10 let. Předchozí vedení obce o dotaci dvakrát nezažádalo, přestože je vedení kraje několikrát vyzývalo. „Jihomoravský kraj i já osobně jsem apeloval na minulé vedení obce, konkrétně na bývalého starostu už od roku 2007, aby podal žádost. Výzvy z naší strany ale nebyly vyslyšeny,“ popsal krajský radní Ivo Polák.

Bulhary totiž už v letech 2005 a 2007 mohly získat přes kraj dotaci na protipovodňová opatření z operačního programu životního prostředí. Na výzvy zareagovalo až současné vedení obce.

„Bulhary na to v té době neměly peníze, obec měla dluhy kvůli stavbě kanalizace,“ bránil svoje rozhodnutí bývalý starosta Pavel Lebloch. Ve stejné situaci je ale současné vedení obce. Ani dnes nemají v rozpočtu 60 až 80 milionů, ale využijí toho, že většinu nákladů pokryje dotace a se zbytkem pomůže obci kraj.