Festival ProArt v Brně láká na balet, taiči i beatbox

Brno – Večerem mladých mezinárodních choreografů dnes v Divadle Bolka Polívky v Brně odstartuje multižánrový festival ProArt. Osmý ročník se ponese v duchu trojtématu Kontakt-Komunikace-Dotek. Návštěvníkům nabídne nejen taneční, hudební či divadelní představení, ale také workshopy pod vedením špičkových učitelů z celkem dvanácti zemí. Festival se v Brně „ohřeje“ do pátku 22. července, poté se přesune do Prahy.

Festival ProArt se doposud zaměřoval na hudbu, tanec, divadlo a fotografii. Letos se ho organizátoři rozhodli rozšířit také o méně tradiční umělecké žánry. „Přizvali jsme učitele také z oblasti kresby, hry na kytaru a beatboxu, což je v současné době velmi populární forma “ústního„ projevu mezi mladými,“ řekl za organizační tým Martin Dvořák.

Co letos nabízí festival ProArt?

balet, pilates, herectví, beatbox, pěvecký searching projekt, taiči, moderna, contemporary, baletní repertoár, moderní repertoár, partnering, tanec pro netanečníky, moderní tanec pro děti, shadow jóga, jazz, zpěv – pop, contemporary balet, contemporary, moderna – Kibbutz, kontaktní improvizace, taneční searching projekt, opera masterclass, performing art/fyzické divadlo, kresba/design, kytarová masterclass, hip-hop, tanec s a bez handicapu, fotoworkshop

Více informací na stránkách festivalu.


Organizátoři letošního ročníku festivalu se však museli vypořádat s citelně ztenčeným rozpočtem. Počet představení přesto zůstává stejný jako minule. „V rámci úspor se snažíme ušetřit spíše na pronájmech než na kvalitě představení a pozvaných umělců,“ tvrdí Dvořák. Na festival ProArt jsou pozváni umělci a pedagogové například z Portugalska, USA, Rakouska, Německa, Slovenska, Japonska a dalších zemí.

Workshopy, na které je možné se přihlásit prostřednictvím online formuláře, se uskuteční v prostorách Národního divadla Brno či v brněnském Městském divadle. Ceny jednotlivých kurzů se pohybují od 50 do 3 300 korun. Zájemci si mohou zvolit lekci také podle stupně náročnosti.