Liberecký soud dnes odsoudil gang pašeráků drog

Liberec - Nad mezinárodní organizovanou skupinou, která přes Česko pašovala heroin, vynesl dnes rozsudky Krajský soud v Liberci. Hlavní organizátor české strany má jít do vězení na 12 let, další tři členové gangu odešli s desetiletým trestem. Dva, jejichž role v případu byla spíše okrajová, dostali podmínku. V případu čelí obžalobě celkem osm lidí. Dva z nich ale soud ze společného projednávání vyloučil. Rozsudky zatím nejsou pravomocné, část obviněných se na místě odvolala, ostatní si nechali lhůtu na rozmyšlenou. Soud se táhl jedenáct let.

Kurýři podle soudu přebírali v roce 2000 v Rakousku heroin z Turecka. Odtud ho přes Českou republiku pašovali do Velké Británie a Švédska. Devítikilové a později i osmnáctikilové zásilky převáželi v palivových nádržích osobních aut. „Jediná zásilka znamenala tisícovky dávek, drogy byly vysoce kvalitní,“ uvedl státní zástupce Miloš Klátik. Vozidla měla vypadat nenápadně, kromě řidiče v nich proto cestovala ještě žena s dítětem. Další komplic jel v jiném voze. Co se do nádrže nevešlo, schovali na letišti ve Vídni. To jim ale zlomilo vaz, protože drogy našla policie a následně pozatýkala celý gang.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Na české straně měl převoz organizovat Pavel Blecha. V minulosti už byl za podobné činy trestán. Tentokrát odešel s dvanáctiletým trestem. „Nelze přehlédnout, že pro drogové delikty byl trestán opakovaně, a přesto se do této činnosti opět zapojil,“ zdůvodnila délku trestu předsedkyně soudního senátu Olga Fričová. Důležitým důkazem byla výpověď dalšího člena gangu Martina Šlapáka. Ten se po zatčení plně doznal a celou akci důkladně popsal. V současné době se ale skrývá pravděpodobně v zahraničí a podle obhájkyň je jeho výpověď nevěrohodná. Šlapák byl v nepřítomnosti odsouzen k deseti letům. „Soud neměl důvod této výpovědi zásadním způsobem nevěřit,“ řekla soudkyně.

  • Čtveřice obžalovaných pašeráků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2718/271781.jpg
  • Zadržená zásilka heroinu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2718/271787.jpg

Hlavou organizované skupiny byl podle žalobců kosovský Albánec Redep Sejdija, jeho roli však soud projedná zvlášť, stejně jako roli Čecha Jiřího Braunera. Na přebírání heroinu v Rakousku se podíleli ještě Roman Fišer a Milan Semerák. Oba přiznali, že se cest účastnili, jejich tvrzení, že byli jen na výletě, však soud neuvěřil. Dostali podmíněné tresty. Podle obžaloby hrál důležitou roli ve skupině i kosovský Albánec Hamdi Sejdi. Do vězení má jít na deset let. Stejně jako Lenka Mačicová, která měla propašovat skoro kilogram heroinu do Švédska. Sejdi i Mačicová to odmítali. Shodně tvrdili, že žena měla ve Švédsku pouze vyzvednout peníze, které by Sejdi zavezl na Balkán jako humanitární pomoc v souvislosti s konfliktem v Kosovu. Sejdiho soud potrestal ještě za to, že upravil svůj cestovní pas.

Od spáchání trestných činů po vynesení rozsudku uplynulo už téměř 11 let. Vliv na to mělo opakování začátku soudního líčení i nezbytná mezinárodní spolupráce při vyšetřování. „Jednou z příčin byla skutečnost, že se změnil senát, a dále zde byly vyžadovány právní pomoci, které bohužel objektivně trvají delší dobu,“ vysvětlil Klátik. Navíc prý během procesu došlo k závažným procesním chybám. Podle obhájkyně jednoho z obžalovaných Kláry Slámové existují důvody, proč by se mohl případ před liberecký soud vrátit. „Když došlo ke změně senátu, tak nebyly zopakovány důkazy, což podle mého názoru bude mít za následek to, že věc bude ihned vrácena odvolacím soudem zpět,“ řekla advokátka.