Broumov soutěží o titul Evropské kvetoucí město

Broumov – Pod drobnohledem zahraničních komisařů je v těchto dnech Broumov na Náchodsku. Hodnotitelé se zaměřují především na péči o tamní zeleň a kvalitu životního prostředí. Právě Broumov totiž reprezentuje Českou republiku v mezinárodní soutěži nazvané Evropská kvetoucí sídla, a to jako jediné město v Česku.

Komisaři z devíti evropských zemí po Broumově chodili celý den. Po náměstích, parcích i vedlejších uličkách. „Zajímají nás stromy, keře, květinová výzdoba, ale také vztah s okolní krajinou,“ řekla Inka Truksová, česká členka poroty. „Zaujala mě květinová výzdoba na hlavním náměstí, je velmi originální,“ pochválil květinové záhony komisař z Belgie Rudi Geerardyn.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Broumov se soutěže Evropská kvetoucí sídla účastní díky svému vítězství v jiném klání – o titul Město stromů. Radnice v posledních letech do obnovy zeleně dala zhruba padesát milionů korun. „Jsem velmi zvědavý, jak to dopadne, pracovala na tom spousta lidí,“ řekl starosta Broumova Milan Kotrnec. „Dnešní den je třešničkou na dortu po osmileté práci,“ přidala se bývalá starostka Libuše Růčková.

  • Květinová výzdoba na broumovském náměstí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2718/271795.jpg
  • Skupina zahraničních komisařů prochází Broumovem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2718/271797.jpg

Soutěž vyhlašuje asociace z belgického Bruselu. Poprvé se konala v roce 1975 a účastnila se jí Francie a Velká Británie. V současnosti se do soutěže přihlašuje dvanáct evropských zemí. Výsledky soutěže vyhlásí porota 16. září. „Myslím si, že bychom mohli vyhrát,“ míní jedna z místních obyvatelek.