Hygienici znovu zakázali koupání u Vojníkova na Orlíku

Tábor – Orlická přehrada má jako každý rok znovu problémy s čistotou vody. Aktuálně platí zákaz koupání hned na začátku nádrže – u tábořiště ve Vojníkově. Hygienici tam v řece Otavě objevili tento týden dokonce nebezpečnou bakterii E. coli. Podle odborníků je hlavní příčinou znečištění přehrady nedostatek čistíren odpadních vod.

Hygienici odebrali vzorky u Vojníkova včera a letos už potřetí dosáhly tyto vzorky nejvyššího stupně na pětibodové škále. „Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví. Hygienici proto varují před používáním vody ke koupání,“ uvedl František Kotrba z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje. Voda se v této oblasti zhoršila od posledního měření, laboratorní rozbory ukázaly nadlimitní hodnoty sledovaných mikrobiologických ukazatelů. 

Voda v Otavě je u Orlické přehrady nevhodná ke koupání už od konce května. Příčinou špatných mikrobiologických hodnot u tábořiště Vojníkov jsou pravděpodobně odpadní vody. Důvodem nebezpečného množství sinic v přehradě je zase vysoké množství fosforu, který se do přehrady dostává s přítoky – především ze vzdálenějších povodí Lužnice, Nežárky nebo Lomnice a Skalice. Podle Luboše Průši z krajského úřadu by bylo nutné snížit přísun fosforu do nádrže asi o 70 procent. 

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů vykazuje i voda u pláže v Horní Plané na Lipně. „U některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní potíže, a proto doporučujeme se po koupání osprchovat čistou vodou,“ uvedl Kotrba. Hygienici hodnotí vodu u Horní Plané na pětistupňové škále stupněm tři, voda u veřejného tábořiště Podolsko na Orlíku má dvojku, pravděpodobnost vzniku zdravotních potíží je tam malá. Ostatní sledovaná místa na Lipně, v rybníku Hejtman a ve Staňkovském rybníce mají jedničku.