Litvínov sebere dávky sběračům kovů

Litvínov – V tažení proti lidem, kteří zneužívají sociální dávky, pokračuje Litvínovská radnice. Nejprve začala místo části peněz přidělovat stravenky, pak přestala příspěvky vyplácet lidem, kteří zatajili majetek. Teď přišli na řadu lidé, kteří si přivydělávají sběrem šrotu a vzácných kovů – a výdělky nepřiznávají.

Město porovnalo seznam lidí, kterým dávky vyplácí, s údaji ze sběren a vyřadilo z evidence celkem jedenáct lidí. „Někteří si za pět měsíců vydělali necelých 36 tisíc korun,“ řekla Petra Lafková z odboru sociálních věcí městského úřadu v Litvínově. Sběrači by měli správně uvést příjmy ze sběru v žádosti o dávky. To nedělají, a tak jim může úřad dávky odejmout. „Tito lidé musí počítat s postihem, případně i odebráním sociální dávky,“ řekl starosta města Milan Šťovíček. Neoprávněně inkasované peníze navíc bude chtít zpět. „Ve dvou případech již byl vyčíslen přeplatek v celkové výši 6 932 korun, který musí vrátit,“ dodala Lafková.

Zásah proti mužům s kárkami naloženými šrotem nepřišel jen kvůli zneužívání dávek. Sběrači často kvůli několika stokorunám zničí majetek za statisíce. „To byl jeden z hlavních motivů, proč jsme do toho šli. Kvůli krádežím nám pak třeba někde nesvítí půl ulice,“ vysvětlil Šťovíček. Litvínovská radnice přiznává, že mírnější postupy, kdy policie zjišťovala původ šrotu a při podezření zvala sběrače před přestupkovou komisi, se neosvědčily. Hrozba odebrání dávek by měla být účinnější.

Tvrdý postup proti sběračům ale nemá jen příznivce. Lidé se obávají, že když sběrači přijdou o všechny dávky, budou brát železo kdekoli. „Myslím si, že tento efekt nenastane, naopak očekávám výchovný účinek,“ míní jeden ze zastupitelů Daniel Volák.