V Přibyslavi začaly opravy místní šikmé věže

Přibyslav – Kostelní věž v Přibyslavi, jež patří k tradičním dominantám města, je viditelná ze širokého okolí. Problémem je však její vnitřní stav. Ukrývá totiž četné ztrouchnivělé trámy a navíc se čím dál více naklání směrem k náměstí. Dnes proto začala rozsáhlá rekonstrukce věže, pro jejíž zpevnění bude sloužit i speciální venkovní výtah. Stavební firma má termín dokončení do konce září. Záměrem města ale je otevřít věž už 10. září během tradičních mlékárenských dnů.

Přibyslavská gotická věž pochází z roku 1497 a je nejstarší dochovanou památkou ve městě. Radnice spolu se stavební firmou nyní usilovně pracují na tom, aby se v tomto ohledu nic nezměnilo. Věž totiž vyžaduje nutně opravu kvůli nestabilním dřevěným podpěrám. Špička se stále víc naklání směrem k náměstí a podle přesného elektronického zaměření se každoročně průměrně nakloní o 2 centimetry. „Naše firma bude dělat na tom, abychom tu věž zpátky dorovnali – na to jsou nachystané asi stotunové hevery, kterými to budeme postupně zvedat,“ popsal zástupce firmy Lubomír Mach.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Dnešní stavební práce začaly budováním venkovního výtahu. Důvodem nezvyklé pomůcky je nemožnost vybudovat lešení kolem celé věže. Všechny potřebné opravy by vyšly na 18 milionů korun, z toho 3 miliony jen stavba lešení. Za tuto částku přitom zvládnou opravit báň a dřevo v havarijním stavu. Ministerstvo kultury přispělo na opravu více než půl milionem korun, o zbytek se podělily církev a město.