Polák Czendlik pomáhá české církvi již 18 let

Lanškroun – Charismatický kněz Zbigniew Czendlik se díky svému osobitému přístupu k víře a pomoci druhým vymyká běžným představám o faráři. Osmnáct let působí ve východočeském Lanškrouně. Má polské kořeny a do Česka přišel, aby pomáhal římskokatolické církvi. Nejprve působil v Náchodě, později se na přání církve usadil v Lanškrouně. Svými benefičními akcemi pomáhá postiženým dětem i seniorům.

Farář Zbigniew Czendlik je pokaždé plný elánu a pozitivních myšlenek. Shání peníze na opravy kostelů, v Žichlínku se zasloužil o dům pro pěstounské rodiny. Zbigniew Czendlik přezdívaný Zibi spojil síly s Českým červeným křížem. V Lanškrouně zavedli dopravu pro seniory.

Zbigniew Czendlik má podle svých slov takový malý dar – úspěšné shánění finančních prostředků. Svým přátelstvím se známými osobnostmi ze světa showbyznysu se pro některé věřící jako kněz pohybuje na hraně. V poslední době lituje, že nemůže vyhovět lidem, kteří se zadlužili a čím dál častěji hledají pomoc právě na faře.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Přál bych si, aby lidé byli šťastní. Lidé velmi často chtějí změnit celý svět. Já jim říkám, ať nemění to, co měnit nelze. Musím se změnit především já jako jedinec a ten svět se pak změní také,“ říká Zbigniew Czendlik.