V Ostravě začala přísně tajná výstava

Ostrava - S různými vědními obory se mohou zábavnou formou seznámit návštěvníci výstavy Top Secret – tedy Přísně tajné, která začala v ostravském Avion shopping parku. Jak už její název napovídá, zaměřuje se na špionáž a kriminalistiku. Reálné exponáty jako šifrovací stroje a skryté kamery budou moci návštěvníci obdivovat půl roku.

Věda a technika mohou být zdrojem dobré zábavy. O tom se návštěvníky pokouší přesvědčit výstava, kde si mohou například na chvíli zahrát na Jamese Bonda a s pomocí desítek exponátů hledat skryté kamery, odposlouchávat tajné konverzace, přelstít senzory, vstoupit do vysoce zabezpečené oblasti nebo zakódovat různé dokumenty. „Mně osobně nejvíce fascinují šifrovací techniky, které, i když jsou primitivní a používají se už dlouho, člověk k jejich rozluštění potřebuje hodně dlouhou dobu. Tady můžete vidět šifrovací stroj Enigma, který byl používán za druhé světové války,“ láká na expozici provozní manažer Techmania Science Center Libor Hájek.

  • Šifrovací stroj Enigma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2720/271947.jpg
  • Výstava Top Secret autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2720/271949.jpg
  • Výstava Top Secret autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2720/271950.jpg

Právě plzeňská společnost Techmania Science Center výstavu Top Secret do Ostravy přivezla. Partnerem je sdružení Dolní oblast Vítkovic, které připravuje obdobný projekt pod názvem Svět techniky v Ostravě. „Budou tam podobné exponáty, děti se tam budou hravou formou vlastně učit,“ říká ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovic Petr Koudela. V Plzni byla výstava Top Secret téměř dva roky a vidělo ji přes sto tisíc lidí. V Ostravě bude k vidění pouze půl roku.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)