Na Prachaticku spadl ultralight, v Krkonoších se srazil paraglidista s rogalem

Nová Pec/Janské Lázně - Ultralehké letadlo dnes dopoledne havarovalo u obce Nová Pec na Prachaticku. Dvoučlennou posádku převezli záchranáři s vážnými zraněními do nemocnic v Praze a Českých Budějovicích. Na Černé hoře u Janských Lázní v Krkonoších se krátce po jedné hodině odpoledne srazil paraglidista s rogalem.

Ultralight se zřítil po desáté hodině nedaleko vlakového nádraží v Nové Peci. Podle slov očitých svědků letadlo pravděpodobně zavadilo křídlem o dráty elekrtického vedení. Poté spadlo na zahradu rodinného domu. Svědkům nehody se podařilo posádku vyprostit ještě před příjezdem záchranářů. Jednoho museli resuscitovat. Letadlo začalo po pádu hořet, od něj se vznítil i blízký smrk. Požár hasiči zlikvidovali.

„Oba asi pětatřicetiletí muži utrpěli velmi rozsáhlé popáleniny a komplikované zlomeniny. Jeden muž byl transportován na ARO českobudějovické nemocnice. Druhého vrtulník pražských záchranářů převezl na popáleninové centrum vinohradské nemocnice. Oba jsou v kritickém stavu,“ uvedla mluvčí krajské záchranky Petra Kafková.

Pád ultralehkého letadla (zdroj: ČT24)

Letadlo při pádu potrhalo dráhy elektrického vedení. Na místo přijeli pracovníci firmy E.ON a také jednotka železničních hasičů, jelikož se spadlé dráty dostaly do blízkosti železniční. Letadlo podle policie vyletělo z Plané u Českých Budějovic na okružní let. Jeden z mužů pochází z Jihlavy, druhý ze Zvíkova.

Další podobné neštěstí se stalo nad Černou horou v Krkonoších. Ve výšce asi 60 metrů nad zemí se tu srazil pilot rogala s paraglidistou. Oba muži utrpěli zranění. Jednoho záchranáři převezli vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, druhého sanitou do nemocnice v Trutnově. Okolnosti nehody policie vyšetřuje.