Pardubice vyslyšely kritiku a postaví nový útulek

Pardubice – Skupině dobrovolníků z Pardubic se nakonec podařilo přesvědčit tamní radnici, aby začala urychleně řešit výstavbu nového útulku pro opuštěná zvířata. Ten současný totiž údajně nevyhovuje jak svojí kapacitou, tak ani zázemím. Radnice nakonec slíbila, že postaví útulek nový. Počítá s tím, že by se o něj začala starat městská policie. Nový areál se ovšem nezačne stavět dřív než za rok. Stavba přijde odhadem na 20 milionů korun.

Na nevyhovující stav útulku upozornili dobrovolníci, kteří v něm pracovali. Kapacita útulku je podle nich pětkrát menší, než by Pardubice ve skutečnosti potřebovaly. Podle bývalé dobrovolné pracovnice Šárky Klicperové je zde pouze dvanáct vyhovujících kotců, ostatní psi jsou proto umísťováni do takzvaného malého útulku, kde jsou ale kotce příliš malé. „Ti psi by si rozhodně zasloužili kvalitnější prostředí, než v jakém jsou v současné době umístěni,“ dodala.

Nad novým útulkem už se vedou diskuse nejméně dva až tři roky. Dřívější kontroly ukázaly, že zvířata nijak nestrádají, útulku ale chybí výběh, a psi tak mají horší podmínky k životu. Pardubická veterinární klinika, která nyní útulek provozuje, ale kritiku odmítá. „Jsme pod stálou kontrolou státní veterinární správy, navíc se domnívám, že podmínky pro zvířata jsou tady nadstandardní,“ řekl ČT majitel veterinární kliniky a provozovatel útulku Vladimír Tlučhoř.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Radnice ale nakonec kritické hlasy vyslyšela a plánuje postavit útulek nový. „Byli bychom rádi, aby se to objevilo v rozpočtu 2012, řeknu první etapa,“ uvedla koncem června primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice). Útulek by měl stát poblíž dostihového závodiště. Podle náměstka primátorky Martina Bílka (SPP) to zde má svou logiku: „Městská policie si sem přestěhuje i koně, které má.“