Zadlužený Pohled stále čeká na peníze

Pohled – Zadluženou obec Pohled na Vysočině zřejmě čekají další vážné komplikace. Prodej zámku a většiny obecního majetku se totiž komplikuje – slíbené peníze od kupce nedorazily. Pohled tak nebude mít z čeho uhradit svůj dluh. Termín, kdy měla obec peníze obdržet, vypršel půlnocí z pátku na sobotu.

Kupec, který chtěl zřídit velké konferenční centrum a organizovat v Pohledu mezinárodní výstavy nebo petrolejářské summity, zatím slíbené peníze neposlal. Starosta Pohledu Milan Klement říká, že zájemce s obcí komunikuje každý den a tvrdí, že příští týden peníze na účtu budou. Obci hrozí obstavení účtů a veškerého majetku. Před deseti lety nezvládla megalomanskou stavbu školy a musí vrátit státní dotaci, po všech výjimkách a odpuštění penále dluží státu ještě přes 18 milionů korun. Ty musí zaplatit nejpozději do konce července.

„Můžeme podat několik žádostí, ať už o splátky nebo o prominutí či posečkání platby,“ říká Milan Klement. Podle ředitele odboru financování územních rozpočtů ministerstva financí Jana Zikla by za předpokladu seriózního přístupu ze strany obce bylo nejlepší rozložit splácení na delší dobu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Zámecký areál se obec snaží prodat už skoro 20 let. Kupce našla, až když přidala prakticky celé centrum obce a vše jako celek nabídla hluboko pod odhadní cenou. Obyvatelé už ale v dokončení prodeje přestali věřit. Ani když obchod nevyjde, nehrozí podle starosty obci bankrot nebo nucená správa. Přiznává ale, že budoucnost pak bude nejvíc záležet na dohodě s finančním úřadem.