Na zámcích Vysočiny v létě provází slavné historické postavy

Jaroměřice nad Rokytnou – V jednom z největších historických skvostů Vysočiny – barokním zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, tento víkend odstartovala série netradičních kostýmovaných prohlídek, která bude v následujících týdnech pokračovat i na dalších památkách Vysočiny. V tradičních časech, za běžné vstupné a na normálních prohlídkových trasách díky nim návštěvníci uvidí i něco navíc.

Vše začíná jako běžná prohlídka zámku za tradiční vstupné, když ale návštěvníci na chodbě objeví tajemný pergamen, převezme roli průvodce Tomáš Štítný ze Štítného. Provádí diváky časem a seznamuje je s jednotlivými majiteli panství. „Návštěvník se tady při těch kostýmovaných prohlídkách dostane na trasu A, na tu základní barokní prohlídku, z historie se toho moc nedozví, je to taková odlehčená forma,“ popsal kastelán jaroměřického zámku Radim Petr.

Netradiční prohlídka ani nemá za cíl nutit lidem historická fakta. Má prohlídku zatraktivnit a přimět návštěvníky k tomu, aby se na zámek vrátili, tentokrát právě proto, aby se na běžné prohlídce dozvěděli historické údaje.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Jaroměřickým zámkem návštěvníky provází přes 20 profesionálních herců z různých českých divadel. V každém sále ztělesňují jinou historickou osobnost. „Chceme, aby byla zábavná, aby se líbila dětem a aby lidé poznali zámek z jiného pohledu jiným okem,“ prohlásil autor scénáře a režisér kostýmovaných prohlídek Petr Batěk.

Na zámcích Vysočiny se diváci s podobným formátem prohlídek setkávají poprvé, loni herci účinkovali jen na několika hradech nebo při zvláštních nočních prohlídkách. Letos si jich budou moci užít naplno hned v několika zámcích Vysočiny. Příští víkend ve Velkém Meziřící, za 14 dnů v Žirovnici a o víkendu 6. až 7. srpna akce vyvrcholí v Náměšti nad Oslavou.

Fakta o jaroměřickém zámku

Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou patří mezi nejnavštěvovanější památky Vysočiny a taky mezi nejvýznamnější barokní památky v Evropě vůbec. Jeho historie sahá až do středověku, kdy vznikla původní tvrz. Koncem 16. století byla přestavěna na renesanční zámek a barokní podobu nakonec dostala mezi lety 1700 a 1737 za panování nejvýznamnějšího rodu, který vlastnil jaroměřické panství, Questenberků.
 
Nejslavnější období zažily Jaroměřice v době panování Jana Adama Questenberka (1678-1752), kdy se staly centrem kulturního života. Jaroměřice tehdy měly velkou knihovnu, galerii, divadlo a vlastní kapelu. Kapelníkem zámecké kapely byl známý český hudební skladatel František Václav Míča, který zkomponoval vůbec první českou operu O založení města Jaroměřic.