Statik doporučil demolici domu, který obývali squatteři

Moravský Krumlov – Statik doporučil Moravskému Krumlovu zbourat starší rodinný dům, který před dvěma týdny vyhořel. Jde o stavení, v němž dva roky nelegálně žilo několik squatterů. Mladí lidé se svého domova dlouho nechtěli vzdát. Také proto, že dům vlastními silami opravili a udělali z něj centrum místní alternativní kultury. Mají ale smůlu – vlastníkem domu je Moravský Krumlov a přiklání se k tomu, že dům nechá zbourat.

Střechu i část obvodových zdí zničil rozsáhlý požár. Podle statika jsou dvě třetiny domu vážně poškozené, a tedy nebezpečné. „Rada města se dnes shodla na tom, že nebezpečný dům nechá zbourat, když to doporučuje statik. Demolici ještě musí potvrdit na svém zasedání 1. srpna zastupitelstvo,“ řekl místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek (KDU-ČSL). Dům tak půjde k zemi nejdříve v první polovině srpna. Podle něj se s tím už squatteři smířili a hledají nový dům.

Vyhořelý squat v Moravském Krumlově půjde k zemi (zdroj: ČT24)

V době požáru v domě spalo pět squatterů, nikomu se nic nestalo

„Příčina požáru je předmětem vyšetřování. Na základě prvotních informací to vypadá, že se zřejmě nejednalo o úmysl, ale o nějakou nedbalost,“ komentoval šetření krátce po požáru mluvčí znojemské policie Jan Křepelka. Podle squatterů je to naopak. „Lidi si mysleli, že tu máme nějaké feťácké doupě. Už několikrát nám někdo vyhrožoval vypálením,“ povzdechl si jeden nich.

Squatteři dům užívali nelegálně, ale vedení města jejich aktivity tolerovalo, protože s dlouho neobývanou stavbou zatím nemělo žádné plány. V domě se konaly koncerty, setkávali se zde mladí lidé. „Chodila se sem bavit většina mladých lidí z Krumlova. Ve městě pro ně totiž neexistuje žádný takový klub,“ vysvětlil další z obyvatelů domku.