Jundrov: Místo nových domů suť a odpadky

Brno - Pětatřicet rodinných domů má vyrůst v lokalitě zvané Pod Dubovou v brněnském Jundrově. Novostavbám musely ustoupit chatky bývalé zahrádkářské kolonie. Developer je nechal zbourat už před více než půl rokem, jejich ruiny tam ale leží dodnes.

Pod Dubovou je jedno z mála míst v Jundrově, kde se dá stavět. Moravská investiční tu chtěla postavit vysoké bytové domy, to se ale místním nelíbilo. Nakonec přišla firma s přijatelnějším záměrem, výstavbou rodinných domků. „Mělo by tady vzniknout třicet pět domů, bude se jednat o řadovou výstavbu,“ potvrdila starostka městské části Brno-Jundrov Ivana Fajnorová.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Pozemky pod plánovanými stavbami patří developerovi, ten nechal loni na podzim zbourat několik starých chatek, které na parcelách stály. S výstavbou se ale dosud nezačalo, trosky nikdo neodklidil. Nepořádek je trnem v oku místních i lidí ze širokého okolí. Kolem pozemků vede cyklostezka, po které jich denně projdou nebo projedou desítky. „Jsme z toho nešťastní, je to nehygienické, jak to tam hnije,“ stěžuje si jedna z místních obyvatelek Ludmila Pilnáčková. „Já se na to dívám už pěkně dlouho z okna a není to příjemný pohled. Pořád se tam nic neděje,“ přidává se Jan Čermák.

Stavět se mělo začít už na jaře. Rozsáhlá stavba ale vyžaduje několik povolení, která se na úřadech zdržela. Sám developer se k tomu, proč zbourané chatky neodklidil, nevyjádřil. „Podle posledních informací od investora by nám měl dokumentaci donést do čtrnácti dnů a asi za měsíc by mohlo být všechno kompletní,“ řekla vedoucí jundrovského stavebního odboru Jana Ocelková. S odklízením by se mělo začít koncem prázdnin, potom nastoupí stavební stroje. První obyvatelé by se do nových domů mohli nastěhovat koncem příštího roku.