Exekutor zablokoval nemovitý majetek Říčan

Říčany - Soudní exekutor zablokoval nemovitý majetek Říčan u Prahy v hodnotě dvou miliard korun. Stalo se tak kvůli dluhu ve výši deseti tisíc korun, který dříve nezaplatil říčanský stavební úřad. Přestože teď už pohledávku uhradil, exekutor městu zaplomboval veškeré nemovitosti. Vedení radnice se brání s tím, že se do potíží dostala neprávem a vymáhaný dluh jí nepřísluší. Podle starosty Vladimíra Kořena právníci nyní hledají způsob, jak exekuci odvrátit.

Celý problém vznikl kvůli sporu o odstranění nepovolené stavby plynovodu v nedalekých Louňovicích, které spadají pod říčanský stavební úřad. Soud úřadu uložil uhradit žalující straně zhruba 10 000 korun, částka byla převedena den po podání návrhu na exekuci. Exekutor se nyní domáhá zaplacení odměny necelých 14 000 korun.

Na nemovitém majetku Říčan, kterým jsou školní budovy, pozemky nebo i budova radnice, v současnosti vázne plomba zapsaná v katastru nemovitostí. Radnice s postupem exekutora nesouhlasí a hledá za pomoci právníků způsob, jak situaci vyřešit. „Byť by to umožňoval zákon, tak mi to přijde jako naprosto nepatřičný zásah. Kvůli desítkám tisíc sáhnout na majetek v hodnotě miliard - to je na hranici šikany,“ prohlásil Kořen.

Starosta rovněž upozornil, že pokud by tento stav trval delší dobu, mohly by být ohroženy některé projekty připravované městem. „Město teď nemůže prodávat domy ani pozemky, což se běžně dělá. Kromě toho tato kauza velmi poškozuje dobré jméno města,“ stěžuje si radní Zdeněk Hraba.

Kauza se podle starosty týká státní správy a město podle něj není v roli povinného. Radnice proto nechce odměnu pro exekutora uhradit. Připustil, že by bylo jednodušší částku zaplatit, ale jde podle něj o princip. "Stavební úřad sice patří k městskému úřadu v Říčanech, ale s městem a jeho majetky nemá nic společného. Je to stejné, jako kdyby přišel a dal plombu na nemovitosti někoho jiného, tvrdí starosta. Podle radního Hraby tak zřejmě došlo k omylu, kdy bylo městskému úřadu přiděleno v rámci řízení identifikační číslo města Říčany.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)