Velká motocyklová krádež stále neobjasněna

Jižní Čechy - Jedenáct historických motorek si odvezli zloději při dvou krádežích v jižních Čechách. První se stala před třemi lety v Řepici, druhá letos v únoru v Blatné. Celková hodnota odcizených strojů je dva a půl milionu korun. Pachatelé ale zatím stále unikají.

V říjnu roku 2008 se neznámí pachatelé vloupali do rodinného muzea sběratele Svatopluka Skály v Řepici. Podařilo se jim vyřadit zabezpečovací zařízení, z dřevěné garáže vyvézt devět historických strojů za dva miliony korun, naložit je na nákladní auto a odvézt, aniž by si někdo něčeho všiml. Majitel byl v době činu v zahraničí. Podobná krádež se odehrála letos v únoru jen o dvacet kilometrů dál v Blatné. Zloději vnikli do zahrady, vybourali část zdi garáže a odvezli si dva motocykly v hodnotě 255 tisíc korun. Ani v tomto případě nikdo v okolí nic neslyšel.

Fotografie veteránů ani důkazy zajistěné na místě policisty na stopu pachatelů nepřivedly. Sběratelé nejsou překvapeni, takový výsledek očekávali. „Policie nemá šanci, stroje jsou pravděpodobně dávno v zahraničí,“ myslí si další ze sběratelů historických motocyklů Petr Hošťálek. Přesto krádeže v policejních archivech zatím neskončí, kriminalisté budou pátrat dál. Pokud se jim podaří zloděje dopadnout, hrozí jim až osmileté vězení.

Správci muzeí a organizátoři veteránských jízd teď přijímají opatření pro větší zabezpečení. Parkoviště při veřejných akcích nechávají hlídat ochrankou. Letos v Blatné vystaví staré motocykly na hlídaném dvoře radnice. Také uvažují, že by majitele veteránů a jejich stroje vybavili speciálnímy náramky s kódem, jaké používají například provozovatelé brněnského okruhu. Podle mluvčího Automotodromu Brno Jiřího Smetany se osvědčily, letos tam nebyl ukraden ani jeden motocykl.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)