Starosta Svítkova rezignuje, řídil opilý

Pardubice - Starosta šestého pardubického obvodu Svítkov Milan Hromádko odstoupí ze své funkce. V pondělí ho k tomu vyzvalo vedení politického Sdružení pro Pardubice, které jej na kandidátku také nominovalo. Oznámil to místopředseda sdružení Jiří Hájek. Hromádko byl totiž minulý týden přistižen opilý za volantem, policisté mu v dechu naměřili 2,77 promile alkoholu.

Policejní hlídka dokonce starostu, který řídil pod vlivem ve svém vlastním obvodě, krátce po kontrole odvezla na záchytnou stanici. V krvi měl totiž téměř tři promile alkoholu. Hromádko už dříve uvedl, že před jízdou pil rum. Omluvil se voličům i vedení sdružení, přes výzvy spolustraníků, aby ze svého selhání „vyvodil patřičné závěry“, však dosud dva týdny ve funkci setrvával.

K rezignaci ho přiměli až kolegové ze sdružení. „Dohodli jsme se, že svolá mimořádné jednání zastupitelstva, kde podá rezignaci. Předem se vše ještě předjedná s koaličními partnery,“ uvedl Hájek. Podle něj by měl být budoucí starosta Svítkova opět zástupce Sdružení pro Pardubice. Kvůli dovoleným se zastupitelé zřejmě nesejdou dříve než za dva týdny.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Starostovou jízdou v opilosti se zabývá rovněž policie. Hromádko se tak teoreticky za ohrožení pod vlivem návykové látky může dostat až do vězení. „V tomto případě může být řidiči uložen trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest, nebo zákaz činnosti,“ uvedl mluvčí pardubických policistů Jan Bocán.

Milan Hromádko je tak už druhým starostou pardubického obvodu, který po posledních komunálních volbách svůj mandát nedokončí. Na trest za pokus o uplácení totiž čeká i bývalý starosta Dubiny Ján Kasič.